Evangelische Omroep

PERSBERICHT

'Door de Wereld' Evangelische Omroep

-----
Simonis: "'Wir haben es nicht gewusst' sloeg op omvang misbruik"

De omvang van het seksueel misbruik was een volslagen verrassing voor kardinaal Simonis. Slechts een tiental gevallen waren bij hem persoonlijk bekend houdt Simonis staande in gesprek met Andries Knevel in het tv-programma 'Door de Wereld'.

Over zijn opmerking 'Wir haben es nicht gewusst' bij Pauw & Witteman zegt hij: "Achteraf gezien was het verstandiger geweest om die uitspraak niet te doen." Simonis wilde anticiperen op de vragen van de interviewers. "Ik dacht ik zal het maar zeggen, want anders beginnen zij erover." Simonis vindt dat het misverstand ook de wereld in is geholpen, omdat deze beladen uitspraak zonder context tientallen keren is herhaald.

Het afgelopen jaar is "een droef jaar geweest voor de slachtoffers die eronder lijden". Simonis realiseert zich dat de geloofwaardigheid van de kerk eronder heeft geleden. "Juist ook voor het grote aantal priesters en leken dat zoveel goed werk doet."

Met grote zorg kijkt Simonis naar de jongere generatie, die zonder besef van God opgroeit. "Ik realiseer mij dat ik deze herleving niet meer zal meemaken. Dan ben ik gaan hemelen. Dat duurt een generatie."

Simonis bidt voor de slachtoffers én voor de daders. "Ik hoop dat ze hun verstand gaan gebruiken." Ondanks het feit dat hij nu meer in de luwte is, staat zijn huis open. "Ik ben zeker bereid om met slachtoffers te praten", aldus kardinaal Simonis.

'Door de Wereld' (EO), Nl. 2, 18.55 - 19.25 uur