Watersportverbond - KNWV

470 Jeugd WK van start in Qatar

vrijdag 17 december 2010

Het Jeugd WK 470 is vandaag in Doha te Qatar van start gegaan. Nederland is goed vertegenwoordigd met twee dames teams en een heren team onder leiding van Talentcoach Rob Sepers. Zowel de locatie, concept als tijdstip zijn uniek tijdens dit Jeugd WK. Ondanks de uitdagingen zijn de kansen op eremetaal goed voor het Nederlandse team.

Nieuw concept
Een Jeugd WK aan het eind van het seizoen, in de Arabische wereld en op het zuidelijk halfrond vergt uiteraard een flink portie
aanpassingsvermogen van de Nederlandse talenten. Zo moest men in de eerste dagen aardig wennen aan de cultuur, de bewaking op zee
(scheepvaartroutes naar het Midden-Oosten), het tijdverschil en temperatuur. Meest wennen was het echter nog aan het nieuwe concept in de 470 klasse waarbij het gebruik van eigen materiaal niet meer is toegestaan. Vanuit de organisatie zijn 40 boten ter beschikking gesteld welke rouleren over het dames en herenveld. Deelnemers kunnen maar beperkt aanpassingen doen aan hun boten en moeten deze bovendien regelmatig afstaan aan de volgende gebruikers. De dames en heren starten op verschillende tijdstippen gedurende de dag en wisselen op het water van boten. Dit concept moet waarborgen dat alle deelnemende landen en teams onder dezelfde omstandigheden en met dezelfde budgetten deel kunnen nemen aan dit WK.

Nederlands team
Het Nederlands team bestaat uit de beste junioren teams uit het Watersportverbond Talentplan van dit moment. Bij de heren verdedigen Dirk Bennen en Remy Oomens de nederlandse eer. Vanochtend kwamen ze nog wat voorzichtig uit de startblokken en bezetten voorlopig de 15e positie. De 5e plaats bij het Jeugd EK afgelopen zomer beloofd echter nog wel een flinke stijging in de komende dagen.
Bij de dames zijn Nina Keijzer en Anneloes van Veen weer terug van lang blessure leed. Nina en Anneloes veroverden al eens de bronzen medaille in de 470 klasse en zijn uiteraard blij weer terug te zijn op het hoogste niveau.
Shannen Marck is na de bronzen medaille tijdens het afgelopen Jeugd EK 420 overgestapt naar de 470 en vaart daarin nu met een bijzondere stuurvrouw, Afrodite Kyranakou. Afrodite, van geboorte Griekse, is afgelopen zomer naar Nederland verhuist en kan na toestemming van het Watersportverbond, Griekse zeilbond en de Wereld zeilbond (ISAF) nu al voor Nederland uitkomen in Qatar.
Een sterke afvaardiging voor Nederland, na een voorzichtige start van Dirk en Remy, is de blik nu gericht op de dames welke vanmiddag op het water de boten overgenomen hebben. Afrodite en Shannen staan 5e, Nina en Anneloes volgen op de 13e plaats, na 1 afgeronde race voor het damesveld.

Jeugd WK 470
Het Jeugd WK 470 duurt nog tot 22 december en is te volgen via twitter en de officiele website www.juniorworlds.470.org

Goede 470 zeil(st)ers gezocht
Wil jij in de toekomst ook deelnemen aan een Jeugd WK 470, zoals dit team nu in Qatar? Heb je al ervaring in het wedstrijdzeilen in eenmans- of tweemansboten? Dan is een opleiding in de 470 misschien wel iets voor jou!
De talentcoaches zijn altijd op zoek naar goede bemanningen (m/v) en stuurlieden (m) voor de 470 groep. Heb je interesse. Stuur dan een e-mail naar Talentcoach tweemansboten Rob Sepers en vermeld daarin jou zeilervaring en plannen.