Politie Midden- en West Brabant
Politieberichten district Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, 18-12-2010

Schieten op Koninklijke Marechaussee in Bureau Brabant

HOOGERHEIDE: Het opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedt a.s. maandag aandacht aan een schietincident in Hoogerheide. Het misdrijf was gericht tegen de leden van de Koninklijke Marechaussee.

Op dinsdagavond 19 oktober 2010 hield de Koninklijke Marechaussee een zogenaamd mobiel toezicht vreemdelingen. Toen zij een auto wilden controleren, die vanuit België Nederland kwam binnenrijden, negeerde de bestuurder verschillende stoptekens. Bij Hoogerheide reed de auto de snelweg af en ook direct weer op in de richting Bergen op Zoom. Daar werd de Marechaussee gericht onder vuur genomen vanuit de auto. Eén medewerker werd geraakt, maar niet levensgevaarlijk gewond. De auto werd de volgende dag terug gevonden in Bosschenhoofd.

De eerste uitzending van Bureau Brabant is op maandag 20 december 2010 om 18.55 uur. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald en de laatste uitzending is op dinsdag 21 december 2010 om 15.55 uur. Het programma wordt uitgezonden via de regionale zender Omroep Brabant.

Vrouw loopt rugletsel op bij aanrijding

ROOSENDAAL: De politie behandelde vrijdagmiddag 17 december 2010 een verkeersongeval op de Nispensestraat in Roosendaal. Bij het ongeluk raakte een 53-jarige vrouw gewond aan haar rug.

Het ongeval gebeurde om 14.20 uur toen de vrouw op over de
Nispensestraat fietste. Ze werd daarbij ingehaald door een 43-jarige automobiliste uit Roosendaal. De fietster werd in het voorbijgaan vermoedelijk geraakt door de buitenspiegel van de auto. Ze kwam ten val en werd naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd vast gesteld dat er schade was ontstaan aan haar rugwervels. De politie maakte
proces-verbaal op tegen de veroorzaakster en legde daarbij de gegevens van betrokkenen vast voor de verzekeringsmaatschappijen.

352 blaastesten en 3 overtreders bij alcoholcontroles

BERGEN OP ZOOM / OUDENBOSCH In de nacht van vrijdag 17 december 2010 op zaterdag 18 december 2010 hield de politie alcoholcontroles. Dat gebeurde in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee.
De controlepunten waren ingericht op:

- Halsterseweg te Bergen op Zoom van 20.00 uur tot 22.00 uur
- Stationsstraat te Oudenbosch van 23.00 uur tot 01.30 uur

In totaal zijn er 352 blaastesten afgenomen. Drie automobilisten hadden te veel gedronken en werd gearresteerd. Dat gebeurde op de locatie in Oudenbosch. Ze bliezen waarden van
275 ug/l, 505 ug/l en 655 ug/l. De verdachte die 655 ug/l blies betrof een beginnend bestuurder. De 23-jarige Roosendaler raakte meteen zijn rijbewijs kwijt.

Voor de rest zijn er bekeuringen uitgeschreven voor:

- 3 voor het niet op eerste vordering tonen van het kentekenbewijs
- 9 voor het niet op eerste vordering tonen van het rijbewijs
- 1 voor een defect remlicht

- 1 voor een defect dimlicht

- 3 voor niet werkende fiets verlichting.

Bij de controles werd ook een zogenaamd ANPR (Automatic Number Plate Recognition) ingezet. Een ingebouwde camera scant de kentekens van de passerende auto's. Het kenteken wordt vervolgens razendsnel vergeleken met gegevens uit diverse databanken. Hierbij is het mogelijk om een koppeling te leggen naar verdachten van inbraken, overvallen en straatroven, het register van gestolen voertuigen of het
opsporingsregister van personen die nog gezocht worden voor strafbare feiten, openstaande boetes en belastingschulden.
Van de 128 gescande kentekens leidde er niet een tot een hit.

Het rijden onder invloed is een misdrijf. Bij relatief lichte
overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), maakt de politie de een verkort proces-verbaal op, waarna een geldboete van de Officier van Justitie volgt.
Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden door het Openbaar Ministerie meestal aan de rechter voorgelegd. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een
ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 18-12-2010 14:24 | © Regio Midden en West Brabant |