Politie Midden- en West Brabant


Politieberichten district Breda

Breda, 18-12-2010

Overvaller neemt geld en speelgoed mee

SINT WILLEBRORD: Bij een gewapende overval op een speelgoedzaak aan de Dorpstraat is een geldbedrag en wat speelgoed buitgemaakt. Het misdrijf vond plaats op vrijdagavond 17 december 2010. Er raakte niemand gewond. De politie is op zoek naar de nog onbekende dader.

Rond sluitingstijd (18.00 uur) kwam de dader de winkel binnen. Op dat moment waren er geen klanten meer aanwezig. Alleen een 33-jarig vrouwelijk personeelslid was in de winkel.
De overvaller dreigde met een voorwerp dat op een handvuurwapen leek. Hij eist vervolgens geld. Met een geldbedrag en wat speelgoed verliet hij de winkel. Hij vluchtte te voet een steegje in. Aan het einde van de steeg (Gagelrijzen) stapte hij in een gereedstaande auto. Het zou gaan vermoedelijk gaan om een zwarte Volkswagen Golf.

De gealarmeerde agenten waren snel ter plaatse, Zij vingen het slachtoffer op en namen de eerste verklaringen op. Andere
politie-eenheden zetten de omgeving af in het onderzoek naar de verdachte. De technische recherche kwam ter plaatse om een
sporenonderzoek in te stellen en via SMS-Alert werden getuigen opgeroepen.

Het signalement van de verdachte luidt als volgt: blanke man van eind 20 / begin 30 jaar, smal postuur. Hij had lichte ogen, brede
wenkbrauwen en een slecht verzorgd gebit.
Hij droeg een zwarte jas (heupmodel) en had een gebreide zwarte muts op zijn hoofd.
De politie sluit niet uit dat hij de winkel voor de overval heeft geobserveerd. Mogelijk is dit bij voorbijgangers opgevallen. Tips zijn welkom via 0900 8844. Anoniem informatie geven kan via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem 0800-7000

Vijf personen gewond na dollemansrit automobilist

ETTEN-LEUR: Vijf personen raakten in de nacht van vrijdag 17 december op zaterdag 18 december 2010 gewond in het centrum van Etten-Leur. Dat gebeurde omstreeks 02.15 uur op de Markt.

Een groepje cafébezoekers kreeg op de kruising de Markt met de Lambertusstraat onenigheid met de inzittenden van een passerende auto. De bestuurder van het voertuig gaf een aantal keren flink gas met ontkoppelde motor, wat tot een reactie van cafébezoekers leidde. Er ontstond ruzie, waarbij iemand uit de bewuste auto stapte en klappen uitdeelde. Een van de cafébezoekers (31) werd door de automobilist opzettelijk klemgereden tegen een hekwerk. De 31-jarige man raakte daarbij licht gewond. Vervolgens maakte het voertuig een draai, waarbij drie personen geraakt werden. Zij liepen o.a. botbreuken op. De auto reed daarna via het voetpad en het fietspad terug de Markt op, keerde en reed vervolgens nog een vijfde persoon aan. Deze raakte niet gewond.

In totaal was er sprake van vijf gewonden (4x door de auto / 1 x mishandeling). Enkele van de slachtoffers liepen botbreuken op en moesten voor medische behandeling naar het ziekenhuis. De auto ging er na het geweld vandoor. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoeveel personen er in de auto zaten. Nader verhoor van slachtoffers en getuigen zal daar verder uitsluitsel over moeten geven. Daarbij worden ook de personalia en verwondingen van de slachtoffers verder in kaart gebracht.
De politie verwacht morgen nadere informatie over dit geweldsincident te kunnen geven.

Agenten rekenen autodief in

ETTEN-LEUR: Op basis van een tip van een alerte getuige kon de politie vrijdagavond 17 december 2010 een autodief op heterdaad inrekenen. Daar ging het nodige aan vooraf.

Een getuige meldde omstreeks 20.40 uur een verdachte situatie aan de Lange Brugstraat in Etten-Leur. Een man zou staan rommelen aan geparkeerde autos en wegduiken als er mensen voorbij kwamen. De politie zette met diverse eenheden de omgeving af. Toen de verdachte dat in de gaten kreeg, ging hij er vandoor. Zijn vlucht ging over verschillende daken en door diverse tuinen. Hij verstopte zich uiteindelijk in een tuinhuisje. Toen hij daar getraceerd werd, verzette hij zich hevig tegen de agenten. Er werd peperspray ingezet om de verdachte onder controle te krijgen.

Nader onderzoek wees uit dat de 24-jarige man uit Etten-Leur geprobeerd had om een groen Ford Fiësta te stelen. Van de auto was een ruit vernield en de bedrading was al doorverbonden. De eigenaar van het voertuig heeft aangifte gedaan.

De politie kreeg de hulp van het publiek bij de arrestatie. Allereerst was er de oplettende getuige, die de telefoonverbinding openhield om de agenten de goede kant op te wijzen. Daarnaast waren er diverse omwonenden, die de agenten doorgang via hun woningen en tuinen gaven, bij de achtervolging van de dader.

Politie houdt toezicht op stappubliek in Breda

BREDA: De politie hield in de nacht van vrijdag 17 december op zaterdag 18 december 2010 toezicht in het horecagebied van het Bredase centrum. Naast geüniformeerde agenten te voet, zette de politie bikers op de fiets in. Het horecagebied werd, zoals gebruikelijk, tevens in de gaten gehouden door middel van cameratoezicht. Tegen de verwachtingen in (vrieskou) was het erg druk in de stad. Na middernacht werd het drukker voor dienstdoende agenten.

Er werden gedurende de nacht zes arrestaties verricht.

2 x verstoring openbare orde

1 x bezit harddrugs / belediging politie

1 x belediging

1 x mishandeling

1 x bedreiging portiers / bezit harddrugs (minderjarige verdachte!) Twee van hen werden na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld. De vier anderen zitten nog vast, waarbij de
geweldpleger kan rekenen op een 'weekendje weg'.

Verder traden de agenten op tegen:

-1 x wildplassen

-2 x baldadigheid

-4 x verkeersovertredingen

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het publiek.
De politie houdt toezicht en treedt op bij het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, wapenbezit drugs- en overmatig alcoholgebruik. Bij dit soort overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan, maar streng en doortastend als het moet.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Integrale handhavingsactie Breda geslaagd

BREDA: Gemeente, Politie en Belastingdienst hebben op donderdag 16 december weer een grote integrale handhavingsactie gehouden in Breda. Er zijn, verspreid over de stad, zeventien panden bezocht, variërend van cadeaushops, coffeeshops en bedrijven tot eetgelegenheden en cafés.

Bij de actie is één Fransman aangehouden met een grote hoeveelheid geld (mogelijk als gevolg van drugstransporten), sim-kaarten en
autopapieren. Bovendien waren zijn identiteitspapieren niet in orde. Verder zijn vier autos in beslag genomen, is vier keer een
belastingschuld geïnd en werd één illegale smart-headshop aangetroffen. Bouw- en woningtoezicht constateerde twee keer een overtreding, drie keer was er sprake van illegale bewoning en één keer werd de milieuwet overtreden.

Circa 26 medewerkers van gemeente, politie, Belastingdienst en Vreemdelingendienst zijn in twee teams s middags en s avonds op pad geweest. Ook is bij de actie een drugshond ingeschakeld. Het is de 7e integrale handhavingsactie die de partners dit jaar in deze vorm houden.

De gemeente houdt toezicht op naleving van regels om veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en overlast zoveel mogelijk te beperken. In de gemeente Breda vinden daarom zeer regelmatig integrale toezicht- en handhavingsacties plaats. Dit zijn er een kleine 50 per jaar. Denk hierbij onder andere aan controles op onrechtmatige bewoning, illegale hennepkwekerijen, illegale werknemers, mensenhandel, strijdig gebruik, verleende vergunningen en ontheffingen, milieuregels, uitkeringsfraude, overtreding of fraude op belastingwetgeving, illegaal aftappen elektra en gas en strafrechtelijke overtredingen. Daarnaast controleert de gemeente regelmatig op kamerverhuur, horeca, smart- grow- en headshops en belwinkels.

Deze acties zijn vooral bedoeld om een betere en veilige leef- en werkomgeving te creëren in de wijken en uiteindelijk binnen de gehele gemeente Breda.

Daarnaast past deze handhavingsactie past binnen de doelstellingen van de Taskforce die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 2 december 2010 in Noord-Brabant instelde om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Criminele bendes die achter de wietteelt en -handel zitten worden opgerold, onderliggende criminele structuren worden afgebroken en crimineel vermogen wordt afgepakt.
(Tekst persbericht en woordvoering: gemeente Breda)

Laatst gewijzigd 18-12-2010 14:46 | © Regio Midden en West Brabant |