Voedingcentrum

Datum: 18 december 2010

Pangasius kun je gewoon eten

Pangasiusfilet kan gewoon gegeten worden zonder gevaar voor de gezondheid. Uit onderzoek dat in Vara Kassa is gepresenteerd, zouden er aanwijzingen zijn dat bestrijdingsmiddelen in pangasiusfilet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat risico is verwaarloosbaar klein vindt het Voedingscentrum.

De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit deed naar aanleiding van het in Vara Kassa gepresenteerde onderzoek een eigen risicobeoordeling. Daaruit blijkt dat je wel heel veel pangasiusfilet moet eten om de gezondheidsnorm te overschrijden. Dat gebeurt pas als een volwassene van 65 kilo zijn leven lang iedere dag meer dan 11 kilo pangasiusfilet eet. Je kunt gewoon normale hoeveelheden pangasiusfilet blijven eten.

De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit vermoedt dat de bestrijdingsmiddelen via regen- en oppervlaktewater in het water van viskwekerijen terecht zijn gekomen of via het gebruik van bepaalde grondstoffen in het visvoer. De toezichthouder houdt vinger aan de pols en blijft de gehaltes bestrijdingsmiddelen in vis controleren.

Ondertussen kan vis gewoon gegeten worden. Het Voedingscentrum raadt aan om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer per week vette vis. De visvetzuren in vette vis verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Voedingscentrum