Ingezonden persbericht


Persbericht Kunstvereniging Diepenheim

18 december 2010

De wintertentoonstelling Educational Model van de Praagse kunstenares Eva Kotátková kon geen beter weer treffen: het sneeuwt en het is koud buiten. In het behaaglijk warme gebouw van Kunstvereniging Diepenheim verzamelden zich zaterdag 18 december zo'n 60 mensen in een klaslokaal op de bovenverdieping, waar de tentoonstelling werd geopend.

In het door Eva ingerichte lokaal zaten leerlingen in de oude schoolbanken een dictee te maken dat werd voorgelezen door een juf. Een juf die het midden hield tussen de enge juf Bulstronk uit de film Mathilda, naar het boek van Roald Dahl, en een goed bedoelende pedagoge. Het dictee bestond dan ook uit ellenlange vellen met regels, die ijzig werden voorgelezen. Als "ik zal aan mijn huiswerk werken", "ik zal het vragen als ik wat wil leren", "ik zal mijn best doen niet als een nul te eindigen", "ik zal niet discussiëren". En iedere zin steeds gevolgd door een punt. Punt, zo zult gij zijn.

De leerlingen zijn echte leerlingen van OBS 't Stedeke, dis al eerder in de week poppen maakten die ook in de tentoonstelling staan opgesteld. De juf is een inwoonster van Diepenheim.

Zij laten perfect zien waar het Eva in de tentoonstelling om te doen is: de omgeving van de school is veilig en vertrouwd, maar soms ook niet wat het lijkt. De herkenning bij het aanwezige publiek is deels ook de herinnering aan de minder prettige kanten van een schoolsysteem. Eigenlijk inherent aan ieder systeem waarin wij ons bewegen.

Waar de ruimten van de kunstvereniging een week geleden nog maagdelijk leeg en wit waren heeft de kunstenares nu een bijna poëtische en evenwichtige opstelling gemaakt van materialen die ons bekend voorkomen uit onze schooltijd. Door het werk dat ze meenam uit Praag, de schoolspullen en - meubilair van het Educatorium in Ootmarsum, oude schoolschriften en boeken in het Tsjechisch en het werk van de leerlingen, met elkaar te combineren is een bijna poëtische en evenwichtige opstelling ontstaan.

Op een wand worden dia's van schoolsituaties geprojecteerd.

Een audio guide, ingesproken door weer een andere inwoonster van Diepenheim, leidt de bezoeker door een wonderland van ervaringen en herinneringen.

Wat is echt en wat is waar of waarheid, vraag je je af.

Eva Kotátková legt het ons niet uit; ze legt het ons voor en daagt ons uit ons van alles af te vragen en niets voor waar aan te nemen.