Ingezonden persbericht


tot en met 2 januari in SYB:

BLIKVELD
Mathilde van Beekhuizen

Openingstijden werkperiode: iedere zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

Presentatie: zaterdag 18 en zondag 19 december van 13 tot 17 uur

Feestelijke afsluiting en 'artist talk': zondag 19 december 15 uur

Raampresentatie: 20 december t/m 2 januari

Als je blikveld een daadwerkelijke ruimte zou zijn hoe zou die er dan uitzien? Mathilde van Beekhuizen maakt de komende weken in de etalage van SYB verschillende ruimtes voor het menselijk blikveld; miniaturen met muren en een plafond. De kijker kan elke ruimte overzien door alleen zijn ogen te bewegen. Zo zoeken de installaties van Van Beekhuizen naar de uiterste grenzen van het bereik van je blik.

Achter de winkelruit van SYB bouwt Van Beekhuizen verschillende gangen en kamers voor het oog. Op sommige hoeken staan spiegeltjes waarmee je om de hoek kan kijken en de verlichting is anders op verschillende plaatsen in het blikveld. De constructie als geheel is ook zichtbaar, omdat niet alle ruiten gebruikt worden en er dus zicht blijft op de voorruimte van SYB en de installatie.

Op 18 en 19 december presenteert Van Beekhuizen het eindresultaat van haar werkperiode. De raaminstallatie zal tot 2 januari te zien blijven voor voorbijgangers.

Mathilde van Beekhuizen (Venray, 1974) volgde eerst een opleiding tot meubelrestaurator en deed daarna de Gerrit Rietveldacademie (2005). In haar installaties en foto's maakt ze alledaagse details en onverwacht beeldrijm op een spitsvondige manier zichtbaar. Ze was artist-in-residence bij NAIRS (Scuol, CH) en in Amsterdam Noord en exposeerde o.a. in Amsterdam en Zürich.

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting en de Provincie Friesland. / This project is co-financed by the Mondriaan Foundation and the province of Friesland.