Ingezonden persbericht


Persbericht Kunstvereniging Diepenheim
Vrijdag 10 november 2010

Feestelijke opening wintertentoonstelling Kunstvereniging Diepenheim

Zaterdag 18 december wordt de wintertentoonstelling van Kunstvereniging Diepenheim feestelijk geopend met goulash en bier. En in het bijzijn van de directeur van het Tsjechisch Centrum in Den Haag, Petra Prinsova. Aanleiding is de tentoonstelling Educational Model van de Praagse kunstenares Evá Kotatková die tot en met 3 februari in de kunstvereniging te zien is.

Eva Kotátková werd in 1982 in Praag geboren. Ze exposeert in toonaangevende galeries en musea in Europa en de VS. In 2007 werd ze bekroond met de Jindrich Chalupecky Award voor jonge kunstenaars in Tsjechië. In haar werk dat bestaat uit tekeningen, installaties, fotografie en audio- en video werk onderzoekt ze het arsenaal aan ingesleten patronen en regels die ons beïnvloeden als wij ons verhouden tot (of afzetten tegen) conventionele structuren. Ze creeert een nieuwe context en beschouwt haar eigen positie ten aanzien van dit onderwerp.

Met de tentoonstelling Educational Model zet Eva Kotátková haar onderzoek voort naar de nabije omgeving en de rol van het individu daarin. Ze transformeert de kunstvereniging in een 'educatieve omgeving', ingericht met meubilair en voorwerpen die ons herinneren aan de eigen schooltijd. Ze confronteert ons met verschillende zienswijzen op educatie. Het positief vormende, maar ook het restrictieve ervan. Maandag 13 december maakt ze samen met leerlingen van groep 6 van de basisschool in Diepenheim poppen die gaan figureren in de tentoonstelling. De audio guide voor bezoekers is ingesproken door een inwoonster van Diepenheim. De schoolmeubels worden geleend bij het Educatorium in Ootamrsum. Zo krijgt de tentoonstelling van deze internationaal bekende kunstenares een Twents tintje. Za 18 dec 2010 t/m wo 3 febr 2011
Opening za 18 dec om 16.00 uur

Zondag 16 januari 2011 wordt het eerste Open Atelier van Kunstvereniging Diepenheim georganiseerd. Geinspireerd op het werk van Eva Kotátková kan iedereen van 8 - 88, onder begeleiding van een vakdocent, aan de slag in Herberg de Pol in Diepenheim. Uitgangspunt zijn de ingesleten routes in huis. Ze worden zichtbaar gemaakt op papier en zijn de basis voor ieders eigen, dus unieke, kunstwerk. Het atelier wordt afgesloten in de tentoonstelling van Eva Kotátková. Zo 16 januari 2011, 14.00 - 16.30 uur, ¤ 10,-. Opgeven via t.zevenhuizen@kunstvereniging.nl of 0547 - 352143.




Ingezonden persbericht