Gemeente Delfzijl

Persbericht

13 december 2010

Zaterdag 18 december 2010 om 14.00 uur begint de tweede editie van het Groningen Seaports Masters international invitation draughts tournament.

Het toernooi
Het Groningen Seaports Masters is een tweejaarlijks internationaal topdamtoernooi. Het staat in de traditie van de legendarische Brinta toernooien in de zestiger jaren in Hoogezand-Sappemeer en de twee Wereldkampioenschappen in de negentiger jaren in de stad Groningen. Het toernooi staat onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) en de Werelddambond (FMJD). Uitgenodigd zijn 12 internationale (groot)meesters uit vier werelddelen en afkomstig uit acht landen. Zij spelen van 18 tot en met 26 december een rond toernooi op de bovenverdieping van het theater en congrescentrum De Molenberg in Delfzijl.

De sponsors
Groningen Seaports, de gemeente Delfzijl en de provincie Groningen zijn de drie hoofdsponsoren. Samen brengen zijn tweederde van de benodigde gelden in. Vijf bedrijven [AkzoNobel, Koninklijke Wagenborg, Teijin Aramid, Koninklijke Niestern Sander en E.ON] en drie gemeenten uit de Eems Dollard regio complementeren het toernooibudget. Met dit toptoernooi wil de naamgever de Groninger Zeehavens profileren als tweede economische kernzone van de provincie Groningen. Alle sponsoren zijn internationaal georiënteerde bedrijven en gemeenten die liggen in de Eems Dollard regio.

De beste spelers ter wereld
Het Groningen Seaports Masters 2010 is een rond toernooi, waarvoor een keur van de beste spelers ter wereld hun uitnodiging hebben geaccepteerd: Alexander Schwarzman (Rusland), Alexei Tsjizjov (Rusland), Kees Thijssen (Ned), Martin Dolfing (Ned), Alexander Baljakin (Ned), N'Diaga Samb (Senegal), William Orie (Suriname), Luca Lorusso (Italië), Dul Erdenebileg (Mongolië), Zoja Gobuleva (letland), Guntis Valneris (letland) en Rufus Foster (Trinidad & Tobago). Alle partijen per ronde zijn on line volgen via de website www.groningen-seaports-masters.eu. U bent van harte welkom om de sfeer van het toernooi te proeven, in persoon of via de website. Op de website staan de speeldata en aanvangstijden van de 11 ronden van de Mastergroep en de spelersindeling per ronde. Op de website staan ook de data en aanvangstijden van de analyses, van de Masterclass, de Simultaan, de Kloksimultaan en de Massakamp. De opzet, nieuw en vertrouwd
Een nieuwe opzet, inclusief vernieuwde website. De organisatie heeft veel energie gestoken om iedereen die geïnteresseerd is in denksport en de damsport in het bijzonder bij het toernooi te betrekken of zelf te spelen. Iedereen, dus jong en oud, man en vrouw, oud dammer, clubdammer of huisdammer, ver weg of dichtbij wonend kan het toernooi meebeleven.

in het buitenland
Het is een internationaal toernooi met een zeer hoge rating van de Werelddambond, waarvan alle partijen in tientallen landen live via internet kunnen en zullen worden gevolgd. Het adres op internet is www.groningen-seaports-masters.eu. Sommige pagina's op de site zijn meertalig.

in Nederland
Voor mensen die van ver komen, hebben wij in samenwerking met het Eemshotel een "meet and greet" arrangement samengesteld voor een scherpe prijs. Daardoor kunt u deelnemen aan één of meer van de vijf analyses die Auke Scholma [deelnemer aan het GSM 2008, oud kampioen van Nederland en schrijver van de damrubriek in het Dagblad van het Noorden] geeft, één of meer van de drie nevenactiviteiten, de Masterclass en de openings- of sluitingsceremonie.

in Noord Nederland
Woont u boven de rivieren, in de noordelijke provincies of in de regio volg dan de zeer bijzondere openings- en sluitingsceremonie, volg de analyses, meld u aan voor de simultaan van Auke Scholma, de Masterclass onder leiding van Harm Wiersma, of schrijf u in (velen deden dit al, maar er is nog plaats) voor de wedstrijd tussen dammers uit Noord en uit Oost Groningen.
De organisatie
De uitvoerende organisatie is in handen van Harm Wiersma, Siep Buurke en Robert van Heukelem. Verder zijn leden van de damclub Delfzijl als vrijwilliger aan de organisatie verbonden. Zij allen zijn veelal herkenbaar aan een badge met het logo van het Groningen Seaports Masters. Het Groningen Seaports Masters 2010 belooft een toernooi te worden waar Nederland en Groningers in het bijzonder trots op mogen zijn.



Gemeente Delfzijl