PERSBERICHT

Tijdens Mega Après-ski Party aandacht voor verkeersveiligheid

KPJ Oud Gastel en Veilig Verkeer Nederland afdeling Halderberge slaan de handen ineen tijdens de Mega Après-ski Party a.s. zaterdag 18 december in Oud Gastel. Samen werken zij aan een project rondom verkeersveiligheid van jongeren op het platteland. Onder het motto "Je bent een rund als je met je vrienden stunt!" zullen er op deze avond verschillende acties plaatsvinden. Doel van de avond is om jongeren inzicht te verschaffen in de gevaren die er zijn bij het deelnemen aan het verkeer.

In opdracht van provincie Noord-Brabant hebben Veilig Verkeer Nederland en Plattelandsjongeren.nl het project "Verkeersveiligheid op het Platteland" uitgevoerd. Binnen dit project gaan jongeren zelf aan de slag met het thema. Zo hebben de jongeren van KPJ Oud Gastel onderzoek gedaan onder plattelandsjongeren en zijn zij samen met deskundigen tot vele oplossingen gekomen om verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen. Zo zijn er in september tijdens de 'Trekkertrek' een aantal acties rondom het project geweest en zal dat nu tijdens de Mega Après-ski Party wederom gebeuren.

Tijdens de Mega Après-ski Party wordt er een filmpje getoond waarin verkeersgevaren op het platteland onder de aandacht worden gebracht bij de jongeren. Het filmpje is door de jongeren van KPJ Oud Gastel zelf bedacht en gemaakt. Daarnaast zal de brandweer een demonstratie geven met het autowrak uit het filmpje en zullen er speciale bierviltjes gebruikt worden.

Uit het onderzoek van de plattelandsjongeren blijkt dat 63% van de plattelandsjongeren tussen de 12 en 24 jaar wel eens risico's neemt in het verkeer. Alcoholgebruik, groepsdruk, haantjesgedrag, experimenteergedrag, voertuigen met gebreken: jongeren zijn zich vaak niet bewust van de mogelijke gevolgen. Plattelandsjongeren zijn daarbij een extra risicogroep. Deze jongeren kampen met grote reisafstanden naar uitgaansgelegenheden. Daarnaast zijn de wegen op het platteland vaak smal en minder goed verlicht. Door de samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland Halderberge en KPJ Oud Gastel probeert de provincie Noord-Brabant de mogelijke verkeersgevaren meer onder de aandacht te brengen bij plattelandsjongeren.


---