Openbare bibliotheek Amsterdam


Gerard Reve middag

door Huub Mous
18 dec 2010 - 12:06
Gerard Reve

Lezing over de Friese periode van Gerard Reve door Huub Mous. Mous (1947) publiceerde onlangs over `Reve en de secularisering' in het literair tijdschrift De Gids.

Van 1964 tot 1971 woonde en werkte Gerard Reve in Friesland. Die jaren vormden een beslissende periode, niet alleen in zijn leven maar ook in zijn werk. In Friesland schreef hij een van zijn belangrijkste werken, Nader tot U. Hier keerde hij zich na een jarenlang proces tot het katholicisme. Daarna volgden een psychische crash en een ziekenhuisopname, maar ook de aanklacht wegens godslastering met het slepende proces dat daaruit voortkwam.

Hoe belangrijk is de `context Friesland' voor Reve geweest? In hoeverre was de leegte van het Friese landschap, die nergens beschutting bood, van invloed op het proces van inkeer en de mystieke ervaring die Reve in Hoe belangrijk is de `context Friesland' voor Reve geweest? In hoeverre was de leegte van het Friese landschap, die nergens beschutting bood, van invloed op het proces van inkeer en de mystieke ervaring die Reve in Nader tot U beschrijft. beschrijft.

Zondag 19 december, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van 't Woord
Kaartverkoop via de agenda op deze website

Toegang EUR 5,00 / met OBA-pas of Stadspas EUR 3,75