Gemeente Utrecht

'Het riool leeft' voor jong en oud in de Jaarbeurs

In de tijd van oliebollen bakken, feesten en lekker eten vraagt de gemeente Utrecht aandacht voor het goed gebruiken van de riolering. Wat mag je wel en vooral niet doorspoelen? Antwoorden op deze vragen zijn voor jong en oud te vinden in de tentoonstelling 'Het riool leeft'. Deze staat tijdens de kerstvakantie in de Jaarbeurs in Utrecht. Tegelijkertijd start de campagne 'Goed rioolgebruik'. De campagne wijst Utrechters op onnodige rioolverstoppingen door (vloeibaar) frituurvet en reinigingsdoekjes. En dat deze materialen niet in het riool thuishoren.

De tentoonstelling staat in de entreehal (ingang Oost) van de Jaarbeurs. GeĂŻnteresseerden kunnen gratis de interactieve tentoonstelling bezoeken van zaterdag 18 december tot maandag 3 januari van 9.00 tot 23.00 uur. Tijdens de kerstvakantie zijn er diverse evenementen in de Jaarbeurs, zoals het Wintercircus en Holiday on Ice. Bezoekers hiervan kunnen ook een kijkje nemen bij de tentoonstelling over de werking van het rioolsysteem. De tentoonstelling 'Het riool leeft' is ontwikkeld en beschikbaar gesteld door Stichting Rioned, het platform voor de rioleringszorg in Nederland.

Alternatieven
Goed gebruik van het riool betekent dat alleen (af)waswater, urine, ontlasting en wc-papier wordt doorgespoeld. Materialen als (vloeibaar) frituurvet, reinigingsdoekjes, motorolie, kleding, tampons, condooms en zelfs bouwafval zorgen voor veel overlast en horen niet in het riool thuis. Op de Utrechtse campagneposters 'Goed rioolgebruik' staan alternatieven voor het aanbieden van deze materialen. Zo kan vloeibaar frituurvet na gebruik terug in de verpakking en ingeleverd worden bij het afvalscheidingsstation. Medicijnen kunnen terug naar de apotheek en tampons en condooms horen in de afvalbak.

Twaalfhonderd kilometer riool
In de gemeente Utrecht ligt ruim twaalfhonderd kilometer riolering, omgerekend een afstand van hier tot de grens van Frankrijk en Spanje. Om te zorgen dat dit stelsel functioneert wordt dit systeem goed onderhouden. Daarnaast werkt de gemeente Utrecht aan verbetering van het stelsel door bijvoorbeeld bergbezinkbassins aan te leggen, waterdoorlatende bestrating toe te passen en het hemelwater in een apart riool in te zamelen. Als het in de toekomst meer gaat regenen door klimaatverandering is het Utrecht daarop voorbereid. Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/waterloket.