Concert Special Delivery, 18 december, LantarenVenster Rotterdam


ROTTERDAM, 20101212 -- Op zaterdag 18 december 2010 geeft Special Delivery een concert in LantarenVenster Rotterdam. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 13 Euro. Achter de naam Special Delivery gaan vier Rotterdamse musici schuil. Het kwartet staat garant voor de wat 'intelligentere' jazzmuziek; muziek zonder concessies en zonder compromissen, die de traditionele patronen links laat liggen. De band speelt fusie-muziek. Geen fusie in letterlijke zin van fusion, de mix van rock en jazz die in de jaren '70 zo populair was, maar een versmelting van elementen uit verschillende genres.

Sinds de oprichting in 1994 speelt Special Delivery uitsluitend eigen compositiesvan oprichters Baatsen en De Ligt. Zij maken gebruik van twintigste-eeuwse compositietechnieken, zoals de twaalftoonstechniek, en invloeden uit de minimal music. Door deze ideeën te combineren met het jazzidioom ontstaan er composities met veel ruimte voor improvisaties. De gecomponeerde thema's worden gekarakteriseerd door een sonore elegantie die klassiek aandoet. Tegelijkertijd zijn ze van een pakkende eenvoud die je gewoonlijk alleen in popmuziek tegenkomt. De geïmproviseerde gedeeltes kennen echter weer de intonatie en timing die eigen is aan jazz. Special Delivery bestaat uit uitstekende solisten. Saxofonist Nils van Haften doet qua sound denken aan Wayne Shorter en Stan Getz, en bassist Henk de Ligt excelleert met gestreken contrabassolo's. De groep bracht inmiddels vijf albums uit.

...Het kwartet met onder anderen drummer Wim Kegel en Nils van Haften op tenorsaxofoon bracht eigen, goed uitgewerkte composities. Het was uitgebalanceerde muziek zonder concessies die de traditionele patronen links liet liggen...(nrc handelsblad)

Bezetting:
Nils van Haften - tenor- en sopraansax, basklarinet
Ed Baatsen - piano
Henk de Ligt - contrabas
Wim Kegel - drums

Zaterdag 18 december, LantarenVenster Rotterdam, 20.30 uur
Entree: ¤ 13 (LV-pas ¤ 10,50 / CJP, student en 65+ ¤ 11,50)

Kaarten voor de concerten zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.





Ingezonden persbericht