VVV Groningen


2010-11-24 - Acht maanden lang heeft de verbouwing geduurd, maar vanaf 19 december is het dan toch zover: dan opent het compleet gerenoveerde Groninger Museum weer haar deuren voor het publiek. Kunstliefhebbers kunnen er dan terecht voor de tentoonstelling `Het onbekende Rusland en de rijkdom van zijn 19de eeuwse Oriënt'.

Met vele schilderijen en tekeningen belicht het museum in deze expositie de invloed van de Russische Oriënt op de schilderkunst uit de negentiende, begin twintigste eeuw en toont het tegelijkertijd werk van schilders die deze landen voortbrachten.

De belangrijkste kunstenaar in de tentoonstelling is Vasili Vereshchagin (1842-1904). Hij reisde met het leger mee op veldtochten richting het zuiden. Als oorlogsfotograaf schilderde hij zowel de onbarmhartige werkelijkheid van de oorlog als de rijkdom van de oriëntaalse culturen. Hij gaf daarmee een blik op een onbekende negentiende-eeuwse oriëntaalse wereld. Natuurlijk kenden deze landen ook hun eigentijdse kunstenaars. Zij toonden hun interpretatie van de rijke tradities van hun land die zij ook tijdens het Russisch bewind bleven ontwikkelen.

Ook in het verleden wijdde het Groninger museum al diverse tentoonstellingen aan de Russische kunsten. In 2001 toonde het museum de zeer succesvolle tentoonstelling Ilja Repin. Het geheim van Rusland, gevolgd door het Russische Landschap (2003), In dienst van Diaghilev (2004) en Russische sprookjes, volksverhalen en legenden (2007).

www.groningermuseum.nl