Wetterskip Fryslân

500 jaar bescherming tegen het water'

Tentoonstelling 'Koppen boven water, 500 jaar bescherming tegen het water'

dinsdag, 14 december 2010

In het Hannemahuis, centrum voor Harlinger cultuur en historie is van 19 december 2010 tot en met 11 april 2011 de tentoonstelling `Koppen boven water, 500 jaar bescherming tegen het water' te zien. De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met Wetterskip Fryslân. Onderwerp is de geschiedenis van de zeekering bij Harlingen vanaf de Allerheiligenvloed in 1570 tot nu. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 18 april 2010 in het bijzijn van genodigden.

Voltooiing

Al bijna 450 jaar houdt de gedenkzuil de Stenen Man op de Westerzeedijk bij Harlingen de koppen boven water. Dankzij de nieuwe keermuur, aangelegd door Wetterskip Fryslân, zal dat zo blijven. De bouw van deze keermuur vormt de voltooiing van de Deltawerken die na de watersnoodramp in 1953 werden uitgevoerd. Met de komst van de keermuur is Harlingen veilig voor de toekomst.

Stenen Man

De Stenen Man op de Westerzeedijk werd opgericht ter ere van de Spaanse veldheer Caspar de Robles, van 1573 tot 1576 stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe. Na de Allerheiligenvloed op 1 november 1570 gaf hij opdracht de dijken rondom Harlingen te verbeteren. Toen het werk klaar was, plaatste men in 1576 op de dijk een gedenkzuil die de Stenen Man werd genoemd.

Caspar de Robles neemt u in de tentoonstelling in drie filmpjes mee op een reis door de tijd en vertelt wat er zoal gebeurde, wanneer het water het land dreigde te veroveren. Hoe zag de zeekering er in de 18^de eeuw uit en welke maatregelen trof men in de 19^de eeuw om overstromingen te voorkomen? Schilderijen, tekeningen en prenten geven een goede indruk.

Topstukken

Op de expositie zijn diverse topstukken te zien zoals de originele stenen koppen van de eerste `Stenen Man', een verguld zilveren 16^de-eeuwse bokaal voor het Dijkbestuur van de Vijf Delen Zeedijken van Friesland en een handgetekende atlas `Kaarte figuratif" uit 1777.

Digitale tafel

Voor dit project zijn ook diverse betrokkenen geïnterviewd. Hun verhaal kunt u beluisteren. Op een digitale tafel worden verschillende archiefstukken en veel fotomateriaal getoond. Ook is hierop een aantal filmfragmenten te zien die aan dijkwerkzaamheden en het hoge water herinneren. De bezoeker kan zelf bladeren door de "Kaarte figuratif", een handgetekende atlas uit 1777, waarin de dijken staan afgebeeld.

Stadswandeling

Niet alleen in het Hannemahuis kunt u uw hart ophalen waar het om de geschiedenis van de zeekering gaat. U kunt ook buiten terecht. De Harlinger stadsgidsen stelden een speciale wandelroute samen. Deze route leidt langs plekken in de stad waar de bescherming tegen het water een rol heeft gespeeld, of nog speelt.

De tentoonstelling Koppen boven water, 500 jaar bescherming tegen het water loopt van 19 december 2010 tot en met 11 april 2011. Openingstijden Hannemahuis: dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 13.30-17.00 uur. Voor meer informatie kijk op: www.hannemahuis.nl.