Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
15 december 2010

Duel in de Duinen in Museon Den Haag

Zuid-Hollandse duinen belicht door cineast Monique van den Broek en natuurfotograaf Peter Muller

Op zondag 19 december gaan cineast Monique van den Broek en natuurfotograaf Peter Muller met elkaar in gesprek in het Museon in Den Haag. In een 90 minuten durend programma spiegelen beide beeldkunstenaars hun werk aan elkaar, waarbij de Zuid-Hollandse duinen centraal staan. Onder de titel 'Duel in de Duinen' krijgt het publiek adembenemend film- en fotomateriaal te zien en wordt verduidelijkt waar het spanningsveld ligt tussen film en fotografie. Bezoekers van het Museon zijn hierbij van harte welkom, aanvang 14.00 uur. Toegang is gratis op vertoon van het Museon entreebewijs. 'Duel in de Duinen' is een activiteit bij de expositie 'Wildlife Photographer of the Year'.

Peter Muller
Het werk van natuurfotograaf Peter Muller onderscheidt zich door de wijze waarop de fotograaf grafische lijnen en structuren in de natuur op bijzondere wijze interpreteert. Muller is een gerenommeerd natuur- en landschapsfotograaf. Zijn werk omvat, naast veel in Nederland gefotografeerd werk, talrijke reportages uit o.a. de Verenigde Staten, West-Afrika, Zuid-Afrika, India, Egypte, Marokko en Indonesië. Hij is zowel analoog als digitaal specialist en heeft veel expeditiemateriaal op grootbeeld diaformaat gemaakt. Peter Muller is een graag gezien jurylid bij fotowedstrijden en een uitstekend vakinhoudelijk presentator. Hij is met zijn fotowerk regelmatig bekroond, zo ontving hij de Excellence-Award in de Olympus World Contest en werd hij twee maal door de jury geprezen in de 'Wildlife Photographer of the Year Competition'. De fotograaf is tevens jaarlijks presentator en jurylid bij de Museon Wildlife Photo Community.

Monique van den Broek
Van 1977 tot 2008 produceerde Monique van den Broek natuurdocumentaires met cineast Jan van den Ende. De eerste film, die zij samen produceerden, was tevens hun langste en meest bekeken film. Drie miljoen mensen zagen 'Vier Duindagen', een film waarbij in vier seizoenen de Zuid-Hollandse duinen worden belicht. Daarna kwamen er opdrachten vanuit de overheid en natuurorganisaties. Voor Natuurmonumenten verdiepten zij zich in het nieuwe bosbeheer met 'Bos, meer dan bomen Alleen' en Rijkswaterstaat gaf opdracht voor films over de Deltawerken, de kust en het zeereepbeheer. Maar de meeste natuurdocumentaires hebben als onderwerp hun grote liefde, de duinen. Voor hun inzet om de natuur in de duinen bij een groot publiek bekend te maken, kregen zij in 2002, uit handen van toenmalig burgemeester van Den Haag, de heer W. Deetman, de Schierbeekprijs. In totaal maakten de cineasten samen 16 natuurdocumentaires.

Dr. Abraham Schierbeek
Dr. Abraham Schierbeek (1887-1974), naamgever van de prijs, heeft met de oprichting van het Meijendel-comité in 1952 de basis gelegd voor het gemeenschappelijk onderzoek in natuur- en waterwingebieden. Met de prijs, die in 1965 werd ingesteld, eert de gemeente Den Haag personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het natuurwetenschappelijk onderzoek in Meijendel.

Wildlife Photographer of the Year
Deze expositie is samengesteld uit de bekroonde foto's van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. De foto's zijn tot en met 6 maart 2011 in het Museon te zien.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Het fotowerk in 'Wildlife Photographer of the Year' benadrukt de schoonheid van de aarde. De tentoonstelling zet aan tot nadenken over de verantwoordelijkheid van de mens zich in te spannen tot het behoud ervan.

Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt ¤ 8,50 Kinderen van 4-11 jaar betalen ¤ 4,-- en houdouders van een 65+Pas ¤ 7,--. Museumkaart is geldig. Groeppskorting mogelijk voor groepen boven de 20 personen.