KRO

KRO Brandpunt kijkt in de ziel van ontuchtplegers

Uitzenddatum: 19/12/2010

KRO Brandpunt neemt aanstaande zondag 19 december een kijkje in de ziel van de mannen die zich vergrijpen aan weerloze kinderen. Wie zijn zij toch en waarom doen zij wat zij doen? Verder duikt Brandpunt in de wereld van de foute goede doelen. Bij tienduizenden goede doelen weet niemand wat er met het geld gebeurt dat in de collectebus wordt gestopt. En tot slot de windhandel: is windenergie wel zo milieuvriendelijk als het lijkt?

De ziel van het kwaad
Na een week waarin de ene weerzinwekkende ontuchtzaak op de andere volgde, gaat Sven Kockelmann op zoek naar het antwoord op een simpele vraag: wie zijn de mannen die zich vergrijpen aan weerloze kinderen. Waarom doen ze wat ze doen? Is het aangeboren of aangeleerd? En kunnen we er iets tegen doen? Aan de hand van drie wetenschappers nemen we een kijkje in de ziel van het kwaad.

Foute Doelen
Een meerderheid van de tweede kamer wil dat alle goede doelen van Nederland volkomen open kaart spelen over wat er met uw geld gebeurt. Dat klinkt logisch, maarhet gebeurt niet.Indit land zijnnaar schatting 30.000 goede doelen. Ze hoeven geen belasting te betalenen ze hebben geen plicht om publiekelijk verantwoording af te leggen over wat er met uwdonatie wordt gedaan. Fons de Poel onderneemt een zoektocht door de schimmige wereld van een miljardenindustrie.

Pure Windhandel
Het is schoon, milieuvriendelijk en duurzaam. En het ziet er ook nog eens prachtig uit: windmolens. De Nederlandse regering is er zo enthousiast over dat er de komende jaren flink in wordt geïnvesteerd. Tot groot verdriet van veel inwoners van Urk. Ze zitten niet te wachten op 86 reusachtige molens in hun achtertuin. Bovendien is het nog maar de vraag of windenergie wel zo milieuvriendelijk als het lijkt. En wie wordt er eigenlijk beter van? Wouter Kurpershoek duikt in de wereld van de windhandel.

KRO Brandpunt, zondag 19 december, 22.15 uur, Nederland 2