KRO

KRO Brandpunt: Kamerleden eisen openheid goede doelen

Uitzenddatum: 19/12/2010

Een meerderheid van de tweede kamer (VVD, CDA, PvdA ) wil dat alle goede doelen van Nederland voortaan volstrekt open kaart spelen over wat zij met hun geld doen. Er zijn tienduizenden organisaties voor goede doelen, waarvan er maar 350 beschikken over een officieel keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). "Het is een stuk mist en nevel geworden en dat moeten we gewoon eens gaan ophelderen", zegt VVD-kamerlid Helma Neppérus zondagavond in KRO Brandpunt.

Parlementariërs maken zich bijvoorbeeld zorgen over de controle op de zogenoemde anbi-status, die in totaal 30.000 organisaties recht geeft op belastingvrijstelling over hun inkomsten. Daar staat niet de verplichting tegenover dat zij zich verantwoorden in jaarverslagen. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt pleit voor verantwoordingsplicht. Zo zouden organisaties moeten worden verplicht jaarverslagen uit te brengen. Verder pleiten VVD en CDA er voor dat goede doelen de plicht krijgen om bijvoorbeeld via websites aan het publiek duidelijk te maken hoe zij hun gelden besteden.

Ook het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) dat keurmerken verstrekt en bewaakt is ongelukkig met de situatie. Directeur Kemps zei in Brandpunt dat er in Nederland "tientallen organisaties zijn die jaarlijks een miljoen euro of meer binnen halen en die op geen enkele manier moeite doen om het keurmerk te verwerven". Hij vermoedt dat een aantal van die ongecontroleerde organisaties de CBF-contributie (2860 euro per jaar) te hoog vindt. "Gemeten de bedragen waarmee zij werken een onbegrijpelijk argument", zegt Kemps.

KRO Brandpunt reconstrueerde de actie Coins for Care, die tien jaar geleden werd geïnitieerd door Esther Jacobs: bij de transitie van gulden naar euro konden mensen hun overtollige munten inleveren ten bate van het goede doel. Er kwam 16 miljoen euro binnen, een bedrag dat werd geschonken aan 120 goede doelen. Van die organisaties waren er volgens Jacobs maar tien bereid en in staat om precies uit te leggen waaraan zij dat geld hadden besteed. Sindsdien voert Jacobs een kruistocht voor openheid in de goede doelen- sector, een industrie waarin naar schatting jaarlijks zo'n vier miljard euro om gaat.

Tien jaar na haar actie krijgt zij daarin nu dus steun van Kamerleden. Helma Nepperus (VVD) zegt in Brandpunt: "Het wordt tijd dat stichtingen publiekelijk verantwoording moeten afleggen want dan komt er sociale controle en kan ik nadenken of ik aan een goede doel wil geven".

KRO Brandpunt, zondag 19 december, 22.15 uur, Nederland 2