Ingezonden persbericht



---





PERSBERICHT

Hooghalen, 10 december 2010

Tante Roosje

Paul Glaser vertelt zijn geheime familiegeschiedenis

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekt Paul Glaser (1947) in een vitrine vol bagage een koffer uit Nederland. Met zijn achternaam erop. Het leidt tot een zoektocht naar zijn verzwegen identiteit, zijn geheime familiegeschiedenis en het fascinerende oorlogsverhaal van de eigenaar van de koffer. Dit alles verwoordt hij in zijn boek Tante Roosje, dat centraal staat in de boeklezing die Paul Glaser op 19 december om 14.00 uur houdt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Tot zijn ontdekking weet de katholiek opgevoede Glaser niets van zijn Joodse achtergrond, het dodelijk lot van zijn grootouders in Sobibor en de oorlogservaringen van zijn tante. Zijn persoonlijk verhaal en de gebeurtenissen die Glaser leidden tot zijn nieuwe inzichten, wisselt de auteur af met memoires van Roosje, ondersteund door foto's, brieffragmenten en andere documentatie.

Roosje (1914 - 2000) blijkt een geëmancipeerde, eigenzinnige jonge vrouw die geniet van haar internationale succes als danslerares. Ze trouwt met Leo, maar als deze steeds meer gaat geloven in de nazi-ideologie en NSB'er wordt, loopt het huwelijk al snel op de klippen. Als tijdens de oorlog Roosje alle anti-Joodse maatregelen aan haar laars lapt en zonder ster heel Nederland doorreist, is het dan ook haar ex-man die haar verraadt.

Met haar moeder wordt Roosje afgevoerd naar kamp Westerbork, waarna ze de oorlog in nog vijf concentratiekampen doorbrengt. Al gauw beseft ze dat ze zich moet onderscheiden om te overleven en stelt zich pro-actief op. In Westerbork maakt ze zich belangrijk als typiste van transportlijsten, terwijl ze in Auschwitz SS'ers leert dansen en hen wegwijs maakt in de bijbehorende etiquette. Zelfs een verhouding met een van hen blijkt niet ondenkbaar. Door haar doortastende opstelling in grote, soms onmogelijke dilemma's overleeft ze de oorlog.

Het verhaal van tante Roosje is schokkend, ontroerend en aangrijpend van begin tot eind. Tijdens zijn boeklezing zal Paul Glaser vooral de aanwezigheid van zijn tante in kamp Westerbork uitlichten en beschrijven hoe ze altijd de regie over haar leven tracht te houden. Het bijwonen van de boeklezing is bij de museumprijs inbegrepen.