Italiaanse sferen tijdens Culturele Zondag Una Domenica Particolare


UTRECHT, 20101203 -- De Culturele Zondag Una Domenica Particolare zorgt in Utrecht op zondag 19 december voor een warm begin van de kerstvakantie. Deze Zondag - tevens koopzondag - staat in het teken van Italiaanse opera, film, literatuur, muziek, dans, theater, eten, architectuur, debat, geschiedenis en nieuwe media. Voor wie Italië alleen associeert met pizza en vakantie, maar ook voor wie dat niet doet: ontdek de vele kanten van Italië in een programma dat bol staat van zowel traditie als vernieuwing. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Musica
Van Italiaanse opera, volksmuziek tot audiovisuele live performances. Het a capella koor Coro Arcanto brengt in de Domkerk een bijzonder concert waarin de rijke traditie van Italiaanse volkszang en hedendaagse muziek te horen is. De Utrechtse stichting voor nieuwe media & nieuwe creativiteit Born Digital presenteert in samenwerking met het Robotfestival uit Bologna een matinee vol visuele muziek, audiovisuele live performances en installaties. Met Italiaanse nieuwe media artiesten en Utrechtse kunstenaars. Maar er is meer, zoals een harpconcert door Sophia Warczak, een huiskamerconcert door vier Italiaanse cantautori (singer-songwriters) en een temperamentvolle cabaretvoorstelling `Made in Italy' door Veronique Sodano.

Cinema
Liefhebbers van de Italiaanse cinema kunnen hun hart ophalen. Kom gratis naar de net verschenen film De Eenzaamheid van de Priemgetallen naar de gelijknamige bestseller van Paolo Giordano. Bekijk in de Colpa Nostra hoe wanbestuur, corruptie en hebzucht in Italië tot een tragedie leiden. Of huiver van de angstaanjagende realiteit van de TV-republiek Italië, een land waar de stap van showgirl op televisie naar minister van emancipatiezaken een logische gang van zaken is in de veelbesproken documentaire, Videocracy. En dat Italiaanse cinema méér is dan Fellini en Visconti laat filmcriticus Kevin Toma zien in een luchtige lezing boordevol fragmenten.

Letteratura
Roberto Scarpinato, anti-maffia rechter, is een fenomeen in Italië en komt voor het eerst naar Nederland voor het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn boek De terugkeer van de heerser. Marc Leijendekker, redacteur van het NRC Handelsblad houdt een openbaar interview met Scarpinato, die al meer dan tien jaar leeft onder politiebescherming. Ook auteur Silvia Avallone komt naar Utrecht voor de verschijning van de Nederlandse vertaling van haar bestseller roman Acciaio (Staal). Bezoek daarnaast de Italiaanse boekenbazaar met honderden Italiaanse tweedehands boeken, de lezing van schrijfster Rosita Steenbeek of klim aan boord van een literaire achtbaan langs de hoogtepunten van de Italiaanse literatuur in het programmaonderdeel `Waarom nog Dante lezen?'.

Famiglia
Kinderen opgelet: Geronimo Stilton, muis, schrijver en uitgever uit Italië komt in hoogsteigen persoon naar Utrecht. Maak daarnaast zelf pasta of een Italiaanse kerststal `presepe', geniet van een grappig verteltheater, een kleurrijke dansvoorstelling en bijzondere Italiaanse auto's op het Domplein, van Fiat tot Ferrari, of doe mee aan een Italiaanse bingo.

Storia
Tijdens het programma 1001 Italianen staat 50 jaar Italiaanse migratie in Nederland centraal. Aan de hand van (privé)foto's, film en theatrale tekst komt een beeld naar voren van de eerste gastarbeiders in Nederland: de Italianen. In het Museum Catharijneconvent staat een 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal en zijn bijzondere lezingen bij te wonen.

Gastronomia
Natuurlijk mogen échte Italiaanse producten niet ontbreken. Op de Fiera Gastronomica zijn producten te koop als mooie Italiaanse wijnen, grappa, vers geïmporteerde truffels en biologische delicatessen. Daarnaast verhaalt Onno Kleyn, culinair en wijnschrijver, deze middag op humoristische wijze over de pasta: de historie, de plaats in het Italiaanse leven en de lekkerste manieren om hem klaar te maken.

Dibattito
Sinds Berlusconi zijn tv-series laat bevolken door rondborstige, ranke schoonheden, is het vrouwbeeld in Italië een veelbesproken thema. Professor Rosi Braidotti (Director, Centre for the Humanities, Utrecht University) praat hierover met gasten waaronder filmmaakster Lorella Zanardo. Werkgroep Italië Studies organiseert het Academiegebouw Het Grote Italië Debat. Is er wel sprake van één Italië, of is het een land verscheurd door `culture wars'? Kunnen we van Italië nog steeds iets leren, zoals in het verleden zo vaak het geval was? Over deze thema's debatteren prominente sprekers onder leiding van NRC-Handelsblad redacteur Marc Leijendekker.

Kijk voor het hele programma, locaties, tijden en meer informatie op www.culturelezondagen.nl.
Voor 90% gratis.





Ingezonden persbericht