Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
19 december 2010

Wethouder De Rijk uit Utrecht klimaatvriendelijkste wethouder 2010

Utrecht 19 december 2010. Het FairClimateFund (onderdeel van ontwikkelingsorganisatie ICCO) onderzocht in samenwerking met VARA's Vroege Vogels de klimaatvriendelijkheid van burgemeesters en wethouders van de 20 grootste gemeenten. De klimaatvriendelijkste wethouder is mevrouw de Rijk uit Utrecht geworden met een persoonlijke uitstoot van 1,1 ton CO2 per jaar. Op nummer twee eindigt wethouder Elfrink uit Arnhem met 2,1 ton CO2 en op nummer drie eindigt wethouder Van der Meer uit Nijmegen met 2,4 ton CO2. In het onderzoek is onder andere gekeken naar het gasverbruik, elektra, autokilometers en de vakantievluchten van de wethouders.

De top 5

1) wethouder De Rijk (Utrecht) met 1115 kg CO2
2) wethouder Elfrink (Arnhem) met 2120 kg CO2

3) wethouder Van der Meer (Nijmegen) met 2393 kg CO2
4) wethouder Willems (Breda) met 2775 kg CO2

5) wethouder Tas (Nijmegen) met 3037 kg CO2

Wethouder De Rijk scoort met 1,1 ton ver onder het landelijke gemiddelde van 4 ton. Dit komt onder andere doordat ze geen auto heeft, groene stroom gebruikt en zonnepanelen heeft. De wethouders komen gemiddeld met 4,3 ton wel net boven het landelijk gemiddelde. Opvallend is ook dat de winnaars in de Top 3 geen auto hebben en geen vakantievluchten maken naar het buitenland. 50% van de andere wethouders compenseert hun vakantievluchten en 67% van hen gebruikt groene stroom. Landelijk is dit zo'n 35%.

Het FairClimateFund zal volgend jaar nogmaals hetzelfde onderzoek uitvoeren en daagt alle 137 wethouders en burgemeesters uit mee te doen en nog beter te scoren. Nu wilden slechts 20 van de 137 al hun privé gegevens delen in de enquête. Op de site van het FairClimateFund kunnen de wethouders zich aanmelden voor de klimaattip van de week. Zij ontvangen dan een jaar lang iedere week een tip om daarmee hun persoonlijke CO2 uitstoot tot een minimum te beperken.



Ingezonden persbericht