Ingezonden persbericht


Persbericht
19 december 2010

Waddenfonds steunt goede projecten

Vrijdig 17 december heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu, mw M. Schultz van Haegen, bekend gemaakt welke projecten gesteund zullen worden door het Waddenfonds. De natuurorganisaties zijn blij met de uitkomst en feliciteren de indieners. Een deel van de projecten zal ten goede komen aan de natuur van het Waddengebied. Deze steun is onmisbaar voor het verbeteren van het Unesco Werelderfgoed Waddenzee.

Gehonoreerde projecten die ten goede zullen komen aan de natuur zijn de volgende voorstellen:
· Vispassages om vissen weer mogelijkheden te bieden om van zout naar zoet water te gaan (Ruim Baan voor Vissen);
· Een onderzoek naar trekvogels en de gevolgen van veranderingen in de natuur voor die vogels (Metawad);
· Manieren om de kleinere visserij beter te laten samengaan met de natuur (Vissers van de Wadden). Andere nuttige projecten zijn onderzoek en een informatiecentrum over de Friese kwelder, het lange-termijn onderzoeksplan Walter. Bij al deze projecten zijn de natuurorganisaties betrokken.

Enkele sleutelprojecten die een grote bijdrage aan het Waddengebied hadden kunnen leveren zijn niet gehonoreerd:
· Onderzoek en praktijkproeven naar het meer toelaten van natuurlijke ontwikkelingen in de duinen op de Waddeneilanden (Dynamiek);
· Het reguleren van recreatie op het wad met gastheren en -vrouwen om bezoekers meer wegwijs te maken en weg te houden van tè kwetsbare plekken (Welkom op het Wad). Het is opvallend dat er, op een enkele na, geen projecten zijn gehonoreerd die zich richten op het samengaan van natuur en duurzame economie in de Wadden.

De natuurorganisaties zijn verenigd in de Coalitie Wadden Natuurlijk(1). Tientallen organisaties en particulieren hebben het afgelopen jaar in totaal meer dan 100 projecten ontwikkeld en ingediend. Daarvan worden er nu uiteindelijk achttien gehonoreerd. Van de projecten die nu zijn afgewezen is niet altijd duidelijk wat daarvan de reden is, omdat na indiening geen overleg met het Waddenfonds mogelijk is om projecten toe te lichten of te verbeteren. De natuurorganisaties vinden dat er meer gericht projecten moeten worden ontwikkeld en gehonoreerd die zorgen voor een beter beheer van het gebied, en die verbeteringen brengen aan de basis van de natuur en duurzame economie van het Waddengebied.