Politie Gelderland-Zuid

Spinnen, bedreigen en alcohol

Beginnend bestuurder aangehouden

Geldermalsen, 19-12-2010 o Zaterdagavond rond 20.50 uur kreeg de politie eerst een melding dat een persoon op de Rijksstraatweg in Geldermalsen met een mes liep te zwaaien, vervolgens dat een groepje aan het vechten was op het Marktplein. De politie ging met meerdere eenheden die kant op.

Ter plekke troffen agenten een groepje jeugd. Eén van hen, een 19-jarige inwoner van Zaltbommel, vertelde dat hij uitgescholden was en dat zijn autosleutels gestolen waren. Ook zei hij een mes in handen te hebben gehad, dit was afgepakt door iemand uit het groepje. De agenten troffen inderdaad een mes aan, dat zij in beslag namen. De situatie was op dat moment nog niet helemaal duidelijk, maar al snel kwamen andere politieagenten met aanvullende informatie.

Toedracht
Die agenten hadden enkele getuigen gesproken over de autosleutels. De 19-jarige man zou met de auto zijn gaan spinnen op het Marktplein en met hoge snelheid door een winkelstraat zijn gereden. Een groepje jeugd had opzij moeten springen, en een van hen zou gescholden hebben. Daarop zou de bestuurder zijn uitgestapt en met een mes hebben gezwaaid. Vervolgens zou het tot een vechtpartijtje tussen de jeugd zijn gekomen.

Portiers, die getuige waren van het gebeuren, grepen in en waarschuwden de politie. Eén portier nam de sleutels uit de auto om te voorkomen dat de 19-jarige nog verder zou rijden. Een andere portier, van 46 jaar, werd daarna door de 19-jarige man bedreigd met een mes.

Aanhouding en onder invloed
Politieagenten hielden de verdachte, die zich bovendien lastig bleef gedragen, aan. Uit het onderzoek bleek dat hij mogelijk gedronken had. Daarom is bij zijn aanhouding op straat een blaastest afgenomen. De "A" indicatie was reden voor een ademanalyse op het bureau. Die gaf als uitslag 305 ug/l, ruim boven de wettelijk strafbare limiet voor beginnnend bestuurders (88 ug/l).

De 19-jarige werd voor verhoor ingesloten. De portier heeft inmiddels aangifte gedaan van bedreiging. De politie gaat verder met het onderzoek en heeft onder andere twee getuigenverklaringen opgenomen. Van het rijden onder invloed wordt apart proces-verbaal opgemaakt. (08)

Laatst gewijzigd 19-12-2010 13:12 | © Regio Gelderland-Zuid |