Ingezonden persbericht


persbericht

18 december 2010

Gerrit Zalm opent 'De wereld van Pieter Cornelis'

Afgelopen vrijdag is onder grote belangstelling de biografische tentoonstelling 'De wereld van Pieter Cornelis' geopend. De heer Gerrit Zalm knipte eigenhandig de gekleurde linten door die de toegang naar het voormalige schoollokaal markeerden. Amersfoort en het Mondriaanhuis zijn met deze handeling een bijzondere permanente tentoonstelling rijker.

VVD coryfee Gerrit Zalm, thans voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO, refereerde in zijn speech aan de bezuinigingstaak van de regering op Kunst & Cultuur. Naar zijn mening grijpt het kabinet nu te zwaar in op Kunst & Cultuur. Hij riep grote bedrijven op meer te doen voor de kunsten. Het lokale initiatief van ABN AMRO om partner van het Mondriaanhuis te worden, noemde hij een mooie start. Mede door het partnerschap met ABN AMRO is deze biografische tentoonstelling over Piet Mondriaan tot stand gekomen.

Maar ABN AMRO kan nog meer betekenen voor het museum. De heer Zalm gaf aan dat ABN AMRO in de toekomst graag zijn medewerking verleent aan het organiseren van een tentoonstelling in het Mondriaanhuis met een selectie van abstracte werken uit de uitgebreide kunstcollectie van ABN AMRO.

Tijdens zijn openingsspeech herinnerde de heer Zalm ook aan zijn bijdrage aan de aankoop van het laatste werk van Mondriaan, Victory Boogie Woogie, nu permanent te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Een aankoop door de staat die niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Nu stond hij geheel aan de andere kant van de levenslijn van de kunstenaar, namelijk aan de wieg van Mondriaan in zijn geboortehuis, waarmee voor het museum de cirkel rond was.

Unieke tentoonstelling
Stap binnen in de wereld van Pieter Cornelis...

Het Mondriaanhuis beschikt nu over unieke biografische tentoonstelling. In 'De wereld van Pieter Cornelis' staat de persoon Mondriaan, zijn leven en werk, op verschillende manieren centraal. Het leven van Mondriaan is te rijk en veelomvattend geweest om elk detail in één tentoonstelling te vatten. Er is voor gekozen om een sfeerbeeld te scheppen: om weer te geven wat voor soort leven Mondriaan geleefd heeft, wat hem boeide en wat hem bewoog om tot zijn wereldberoemde schilderijen te komen. In 'De wereld van Pieter Cornelis' zijn foto's te zien, van vrienden, plaatsen, documenten, zijn schilderspaletten, de gemberpot die hij tweemaal op werk uit zijn kubistische periode afbeeldde, replica's van meubels uit New York, maar ook filmpjes uit de tijd waarin hij leefde.

De wereld van Pieter Cornelis
Foto Jolanda Meulendijks

De biografische tentoonstelling is door veel subsidiënten positief beoordeeld. Naast de hoofdsponsor van het Mondriaanhuis AHMholding, die een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd, hebben de Provincie Utrecht, VSB fonds, kf Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, ABN AMRO Bank en ABN AMRO MeesPierson, en Sociaal Cultureel Fonds van de Amersfoortse Verzekeringen het project gesteund. Ook Smulders audiovisueel, Sterkdecoratie en ATM Maquettes hebben meegedaan aan de tentoonstelling.

In de tentoonstelling zijn bruiklenen te zien van het Haags Gemeentemuseum, Openluchtmuseum Arnhem, Van Hove electronica.

De wereld van Pieter Cornelis
Foto Jolanda Meulendijks
De heer Zalm tijdens het bezichtigen van de tentoonstelling Foto Robert Mulder

otte+vermeulen te Amersfoort tekent voor het inhoudelijk concept en projectleiding. Studio La Meul te Rotterdam is verantwoordelijk voor het ruimtelijk concept en uitvoering.

/////////////////// einde bericht ////////////////////

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
www.mondriaanhuis.nl