LIOF


Optimisme voor 2011

Enig optimisme over de economie is op zijn plaats. Resultaten bij onze bedrijven/participaties vertonen een stijgende lijn. Groei- en uitbreidingsinvesteringen zijn in de eerste helft van 2010 achtergebleven maar in de tweede helft vertonen ze toch weer een stijgende lijn. Dat zullen we ook terugzien in het door ons geïnvesteerde kapitaal dat over totaal 2010 achterblijft ten opzichte van het recordjaar 2009.
We hebben een uitstekend startersjaar achter de rug. Ons jubileumproject LIOF Yeah, gericht op ondernemende studenten, heeft daaraan natuurlijk bijgedragen.
Al met al zijn we positief gestemd en verwacht LIOF voor 35-ste keer in successie een positief financieel resultaat.

Na de crisis in de 30-er jaren van de vorige eeuw werd â nu 75 jaar geleden â onze voorganger de NV Industriebank in Limburg opgericht. Na de mijnsluitingen volgde in 1975 â nu 35 jaar geleden â de omdoping tot NV Industriebank LIOF.
Na de bankencrisis is er nu weer zoân breekpunt in de tijd met herbezinning en herschikking van posities. Zie daarvoor het regeerakkoord dat er voor wat betreft economie kort samengevat als volgt uitziet.
Macro: schuldenlast aanpakken en saneren van overheidsuitgaven. Micro: ondersteuning bedrijfsleven op innovatiegebied met fiscale maatregelen
Meso: regionaal beleid gedecentraliseerd en met een nieuwe invulling.

Voor Limburg betekent dit laatste dat we het regionaal beleid zelf goed gestalte moeten gaan geven. We moeten vol inzetten op een heldere agenda. De Versnellingsagenda. Financiële middelen zijn nodig. De Provincie heeft de Essent gelden. Subsidies worden investeringen. Om die te laten renderen is er een krachtdadige en slagvaardige uitvoeringsorganisatie nodig. Daar willen wij als een van de sterkere regionale ontwikkelingsmaatschappijen in het land invulling aan geven. Als brug tussen de provincie aan de ene kant en het bedrijfsleven aan de andere kant.
Deze uitvoering is ook gebaat bij krachtenbundeling. Dat zien we recent ook goed gebeuren. De Provincie met UM en Chemelot, de Provincie met UM, AZM en Healthcampus, in Noord-Limburg met Greenport en in Zuid-Limburg met de gemeentes.

Een uitstekend uitgangspunt met een goed perspectief. Wij zijn optimistisch voor een spannende toekomst en gaan de uitdaging graag aan.

LIOF wenst u en uw dierbaren hele prettige feestdagen en een succesvol 2011!


-.-.-.-.-.-.-.-.-

NV Industriebank LIOF
Maastricht, 17 december 2010