Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Alle jaaroverzichten NOS Journaal vanaf 1956 op NOS.nl Vanaf maandag 20 december, 12.00 uur

HILVERSUM 19 december - Met ingang van morgen 12.00 uur zijn voor het eerst alle jaaroverzichten uit de geschiedenis van het NOS Journaal via NOS.nl te bekijken. Het gaat om het allereerste jaaroverzicht uit 1956 tot en met het laatste jaaroverzicht van 2009. Opgeteld gaat het om zo'n 75 uren televisie die een uniek nieuwsbeeld van de afgelopen 54 jaar schetsen. Eind dit jaar wordt het jaaroverzicht van 2010 er aan toegevoegd.

De Hongaarse opstand in 1956, de stichting van Cuba in 1960, de moord op Martin Luther King in 1968, de Molukse gijzelingsacties in 1975, de giframp in het Indiase Bhopal in 1984, de val van Srebrenica in 1995, de aanslagen in de VS in 2001, de verkiezing van Obama in 2008. Zomaar een greep uit honderden en nog eens honderden nieuwsgebeurtenissen in ruim een halve eeuw NOS Journaal. In de jaaroverzichten komt de recente geschiedenis tot leven. Zij schetsen een uniek beeld van het nieuws in Nederland en het buitenland, geregistreerd door de NOS en haar voorganger de NTS. De 54 jaaroverzichten zijn een vaak boeiende en soms nostalgische reis door de historie: schokkend, grappig, herkenbaar, en heel vaak van historisch belang.

De NOS zet alle jaaroverzichten zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat op haar internetsite. Dat kan omdat veruit het meeste materiaal bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bewaard is gebleven. Bij het omzetten van film, waarop tot begin jaren 80 werd gedraaid, naar digitaal, bleken soms de oorspronkelijke filmrollen of geluidsbanden te ontbreken. Dat werd opgelost door bepaalde beelden opnieuw in te monteren of teksten deels opnieuw in te spreken. Hiervoor is gebruik gemaakt van de originele draaiboeken en teksten van de jaaroverzichten die op microfilm stonden.

De promo van de jaaroverzichten op NOS.nl is te bekijken en te downloaden via http://bit.ly/hEcoof