Trots op Nederland

19 dec 2010 | Initiatiefvoorstel: flexibele openingstijden horeca

De fractie van Trots op Nederland heeft samen met VVD, D66, SP, VSP en de Partij voor Tilburg een initiatiefvoorstel ingediend wat moet leiden tot flexibelere openingstijden voor de horeca. De partijen zijn voornemens het verplichte sluitingsuur voor de horeca te laten vervallen. Wel moeten er voor café's en discotheken tijden gelden waartussen zij geen gasten de zaak mogen laten betreden. Het voorgestelde systeem draait bijvoorbeeld in Nijmegen al vele jaren naar tevredenheid.

De Tilburgse binnenstad daar in tegen staat met name op stapavonden bekend als rumoerig. Vooral rond 04.00 uur is een piek te constateren in overlast. Deze piek wordt voornamelijk veroorzaakt doordat op dat moment alle horecagelegenheden hun deuren moeten sluiten. Hierdoor komen grote groepen bezoekers van diverse pluimage tegelijkertijd op straat. Dit leidt tot (geluids)overlast en andersoortige incidenten en spanningen. Zoals drukte bij taxi's en broodjeszaken die ook om 04.00 uur moeten sluiten, massale vechtpartijen en opstootjes. Deze incidenten gaan veelal gepaard met frustratie, onbegrip en luidruchtigheid. Het voorgestelde beleid zal er voor zorgen dat de leegloop geleidelijker zal verlopen waardoor de veiligheid en leefbaarheid worden vergroot.

Daarnaast zorgt het voorgestelde beleid voor grotere vrijheid en verantwoordelijkheid voor de ondernemers. Zij worden in staat gesteld hun openingstijden aan te passen aan hun doelgroep. Tevens zullen flexibelere openingstijden voor de horeca een positieve impuls geven aan het imago van Tilburg en dat van Tilburg als studentenstad in het bijzonder.

Het initiatiefvoorstel staat op de agenda van de raadsvergadering van 20 december a.s. en zal naar verwachting besproken worden in de commissievergadering Modern Bestuur van 24 januari 2011.