Campagne tegen peuken op skipistes van start


BUSSUM, 20101219 -- Met gewetensvraag: Waar laat jij je peuk op de skipiste? gaat de wintercampagne van Barkadera tegen peuken op skipistes van start. Sigarettenpeuken vormen ieder jaar weer een probleem op de pistes van alle skigebieden. De campagne is gericht op milieubewuste, rokende wintersporters. Rokers laten elk jaar miljoenen peuken achter op de skipistes, (tien)duizenden onder elke skilift terwijl er een goed en laagdrempelig alternatief is - het zak-asbakje. Een simpele en doeltreffende oplossing voor het opbergen van peuken tot er een afval- of asbak in de buurt is. De campagne wordt ondersteund door de stichting "Respect the Mountains".

Rokers beseffen onvoldoende dat hun peuken voor ergernis en overlast zorgen en dat ze schadelijk zijn voor het milieu. Een paar feiten. Peuken zijn vrijwel niet biologisch afbreekbaar. Eén sigarettenpeuk vervuilt ongeveer 8 liter water als deze in het water terecht komt. Daarnaast zien vogels en vissen de sigarettenpeuken voor voedsel aan. Het is onmogelijk alle op de skipistes achtergelaten peuken op te ruimen. Als de sneeuw smelt komt de vervuiling via het bergwater in beekjes terecht en uiteindelijk in de grotere rivieren.

Respect the Mountains is een non-profit organisatie die een bijdrage wil leveren aan structureel behoud van de natuur en de leefomgeving in de Alpen zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van de bergen. Dit doet zij door de individuele wintersporter bewust te maken van de kwetsbaarheid van de Alpen en van de simpele manieren om de negatieve impact van de wintersporter zo klein mogelijk te houden. Daarnaast organiseert Respect the Mountains elk jaar de Envirotrek Clean Up Series. Dit is een evenement waarbij deelnemers in de ochtend een skihelling, bergpad of rivierbedding ontdoen van zwerfafval dat is blijven liggen na het winterseizoen. `s Middags wordt er van de bergen genoten vanuit een raft, klimwand of mountainbike. Dit sluit perfect aan op de slogan van Respect the Mountains: Keep your playground clean!

Naast het verminderen van de peuken op de skipistes is het idee achter de campagne dat rokers het zak-asbakje leren waarderen tijdens de skivakantie en deze ook gebruiken als ze terug zijn in Nederland. Zo dragen zij ook bij aan een schoner Nederland.


Barkadera Personal Ashtrays



ingezonden persbericht