Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Paulien van Deutekom: van wereldkampioen tot vakantieganger

HILVERSUM, 15 december
2010 - Paulien van Deutekom (29) was in 2008 dé verrassing van de schaatswereld. Twee jaar later - uitgerekend in het Olympisch jaar - leek ze afgeschreven. Ze had zo hard getraind dat haar lichaam weigerde nog langer mee te doen. In plaats van een reis naar de Spelen in Vancouver, maakte ze een lange zeiltocht in de buurt van Indonesië. Was ze een 'one hit-wonder'? Mart Smeets zocht haar op en sprak met haar over het leven, schaatsen, zeilen en teleurstellingen. Het verhaal over het schaatsleven van het 'ongedachte' talent, is te zien in de uitzending van NOS Studio Sport van zondag 19 december (13.10-17.20 uur, Nederland 1).

Laatbloeier

Paulien van Deutekom ging naar schaatsles omdat haar oudere broer niet wilde. "Dan ga ik wel", schijnt ze gezegd te hebben en stap voor stap werd ze beter. Pas in 2005 meldde Van Deutekom zich voorzichtig aan de Nederlandse subtop. Ze hield precies een week het wereldrecord op de 1500 meter: 1.55.43, gereden in Calgary op 15 november 2005. Tijdens de winterspelen van Turijn in 2006 reed ze een vrij onzichtbare 1500 meter en werd 13e. Maar in 2008 werd ze tot verbazing van velen wereldkampioen allround in Berlijn.

'Op'

Twee jaar later, als ze wil gaan oogsten in Olympisch Vancouver, is ze nergens meer. Ze kwakkelt al een jaar, rijdt geen uitslag noch platte prijs en denkt aan ophouden. Ze heeft met haar TVM-ploeg zo hard getraind dat haar lichaam weigert nog langer mee te doen. Van grote afstand ziet ze de Spelen op televisie.

In de zomer van 2010 sluit ze zich aan bij de trainingsgroep van Control. Weg dus van het bekende 'TVM-nest' waar ze stuk was gegaan. Maar begin november laat Van Deutekom, teleurgesteld in haar eigen kunnen, de Nederlandse afstandskampioenschappen vallen. Het lukt haar nog steeds niet om goed en snel te schaatsen.

Waarschuwing

Het sportleven van Paulien van Deutekom is een grote waarschuwing voor veel jonge (top)sporters. Van Deutekom schopt in het gesprek met Smeets niet na, maar zet wél haar vraagtekens bij wat ze gedaan heeft.

Voor meer informatie en/of bijpassend beeldmateriaal:

NOS Marketing & Communicatie

Anja van Ginhoven

T + 31 (0) 35 677 23 02

M + 31 (0) 6 51 81 51 83

E communicatie@nos.nl

Twitter
:
NOS
c
ommunicatie

YouTube youtube.com/NOSCommunicatie

De NOS biedt, als grootste nieuwsorganisatie van Nederland, 24 uur per dag 7 dagen per week, onafhankelijke en betrouwbare verslaggeving op het gebied van nieuws, sport en (inter-)nationale evenementen. Dit gebeurt real-time en multimediaal via radio, (internet connected) televisie, www.nos.nl, narrowcasting, sociale netwerken, mobiele applicaties, spelcomputers en andere apparaten met een internetverbinding.