Ingezonden persbericht

Persbericht
Datum Kenmerk
19 december 2010 170

Persupdate # 9 - zedenzaak Amsterdam

De Amsterdamse vierhoek stuurt regelmatig een persupdate uit met informatie over het onderzoek en de ontwikkelingen in de zedenzaak in Amsterdam. Dit is de negende update.

Amsterdam stelt onafhankelijk onderzoek in naar zedenzaak

Amsterdam stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de vraag welke lessen getrokken kunnen en moeten worden uit de zedenzaak die momenteel in Amsterdam speelt. Dit heeft burgemeester Van der Laan deze week aangekondigd namens de gemeenteraad en vandaag toegezegd op twee bijeenkomsten die gehouden zijn met ouders.

Mevrouw Prof. dr. Louise Gunning-Schepers zal het onderzoek leiden. Mevrouw GunningSchepers is op dit moment voorzitter van de Gezondheidsraad. Daarvoor was zij decaan en voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC-UvA. De overige leden van deze commissie worden later bekend gemaakt.

De opdracht is om alle feiten en omstandigheden te onderzoeken met betrekking tot de vraag hoe het misbruik van kinderen in kinderdagverblijven en elders heeft kunnen plaatsvinden. Dit omvat het optreden van alle betrokken partijen, instellingen en overheidsinstanties. Het doel is om vast te stellen wat er gebeurd is en om op basis daarvan lessen te trekken voor een betere beveiliging van onze kinderen in de toekomst.

Het onderzoek neemt ten hoogste drie maanden in beslag.

De burgemeester van Amsterdam doet dit in nadrukkelijke samenspraak met de partners in de Vierhoek (Hoofdofficier van Justitie, Korpschef van politie en directeur GGD) en na overleg met de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Het onderzoek staat los van het strafrechtelijk onderzoek. Het reeds gestarte onderzoek door het zogenoemde coldcase team van de politie naar een eerdere melding over de hoofdverdachte in 2008 zal worden meegenomen in het onderzoek van de commissie.

Pb-170



Ingezonden persbericht