Gemeente Kampen

Locatie gedoogde coffeeshop in binnenstad Kampen

09-12-2010

Pand Boven Nieuwstraat 119 voldoet aan voorwaarden voor vestiging coffeeshop
De keuze voor een locatie voor een gedoogde coffeeshop in de gemeente Kampen is gevallen op het pand aan de Boven Nieuwstraat 119. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor deze locatie gekozen, omdat dit pand voldoet aan alle voorwaarden die de gemeente, politie en justitie stellen.

Aanleiding hiervoor is het besluit van de gemeenteraad (23 september 2010, amendement PvdA) om gedurende vijf jaar een experiment aan te gaan met een tijdelijk legaal verkooppunt van softdrugs op een nader te bepalen locatie. Met de komst van een gedoogde coffeeshop in de gemeente Kampen komt er voorlopig een einde aan het jaren geldende nul-beleid.

Informatiebijeenkomst voor omwonenden
De gemeente organiseert op maandag 20 december een informatieavond voor buurtbewoners en bedrijven in de directe omgeving van het betreffende pand. Zij hebben hiervoor vandaag een uitnodiging ontvangen. Tijdens deze avond wordt de locatiekeuze nader toegelicht en wordt ingegaan op de maatregelen die de gemeente gaat nemen om overlast te voorkomen en te bestrijden. Ook de voorwaarden die aan de toekomstige exploitant van de coffeeshop gesteld worden komen aan de orde.

Motivering locatiekeuze Boven Nieuwstraat 119
Het exploiteren van een coffeeshop wordt als horeca-activiteit gezien en een pand moet daarom een horecabestemming hebben. Op het pand aan de Boven Nieuwstraat 119 zit een horecabestemming. Voordeel is dat er geen planologische procedure nodig is om de bestemming te wijzigen. De start van een coffeeshop op deze locatie kan snel gerealiseerd worden, wat inhoudt dat het niet legale verkooppunt `Het Keldertje' snel gesloten kan worden.

De gekozen locatie ligt niet binnen 350 meter van een school. Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord aangegeven de afstandseisen tot scholen te willen vergroten tot 350 meter. De gemeente hanteert dit criterium.

Door de ligging in het centrum is het voor politie en toezichthouders van de gemeente makkelijk om toezicht te houden en controles uit te voeren. Daarnaast is er sociale controle aanwezig omdat er redelijk veel publiek door de straat loopt. Deze sociale controle is ook mogelijk omdat het betreffende pand over een groot venster beschikt. In de voorwaarden is opgenomen dat het venster niet verblind of verduisterd mag worden.

Het coffeeshopbeleid is er op gericht om het aantal (soft)drugsgebruikers te beperken. Door te kiezen voor een niet al te groot pand en een scherpe controle op de aanwezige voorraad, wordt schaalvergroting voorkomen. De ligging aan een smal straatje met beperkte parkeergelegenheid draagt hier gunstig aan bij. De toekomstige exploitant wordt verantwoordelijk gemaakt voor mogelijke (verkeers)overlast. Hier gaat streng op gecontroleerd worden.

Locatieonderzoek
De gemeente heeft naast de locatie Boven Nieuwstraat 119 nog drie andere locaties onderzocht: Hofstraat 116, Boven Nieuwstraat 124 en Meeuwenplein. De drie laatst genoemde locaties zijn afgevallen, omdat deze niet aan alle gestelde eisen voldoen. Deze locaties zijn aangedragen door de potentiële exploitant.

Evaluatie
De effecten van de gedoogde coffeeshop op het drugsgebruik en mogelijke overlast, worden jaarlijks geëvalueerd. In het voorjaar van 2012 verschijnt de eerste evaluatie.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |