Vincent Bijlo maakt winnaar fotowedstrijd voor blinden bekend

17/12/2010 10:44

I Care Producties

17-12-2010


Uitreiking in Nationaal Brilmuseum te Amsterdam

Cabaretier Vincent Bijlo maakt maandag 20 december de winnaar van fotowedstrijd voor blinden en slechtzienden bekend. Aanleiding voor deze wedstrijd was een internationale conferentie over de ziekte rivierblindheid die eerder dit jaar in Nederland plaatsvond.

Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor deze bijzondere actie. In de periode april tot november konden alle blinden en slechtzienden in Nederland hun foto's insturen. De fotowedstrijd voor blinden had als thema 'Water'. Cabaretier Vincent Bijlo en fotografe Sarah Wong zitten in de jury en hebben ook zelf foto's gemaakt, die te zien zijn op meteigenogen.nl.

Kim van Iersel (37 jaar, woonachtig in Tilburg) is verkozen tot winnaar en zal aanstaande maandag de prijs in ontvangst nemen in het Nationaal Brilmuseum te Amsterdam. De jury zal de prijs samen met Chirfi Guindo (directeur van MSD) de prijs uitreiken en de winnende foto onthullen.

De fotowedstrijd voor blinden heeft plaatsgevonden om aandacht te vragen voor rivierblindheid. Rivierblindheid is de belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld. Kleine vliegjes bijten mensen en er ontstaan microscopische wormpjes in het lichaam. Uiteindelijk komen deze bij het oogweefsel en zorgen voor ongeneeslijke blindheid.

Farmaceutisch bedrijf MSD ontwikkelde in 1987 een medicijn tegen de ziekte en stelde het in samenwerking met de VN, Wereldbank en regeringen gratis ter beschikking. Het medicijn heet Mectizan en is een pilletje ter grootte van een zoetje. Sinds 1987 worden meer dan 80 miljoen mensen per jaar behandeld en worden naar schatting 40.000 gevallen van blindheid voorkomen. Dit medicijn wordt alleen in Nederland gefabriceerd, in de fabriek van MSD in Haarlem.

U bent van harte uitgenodigd de prijsuitreiking bij te wonen in het Nationaal Brilmuseum te Amsterdam





http://www.brilmuseumamsterdam.nl