Leger des Heils


* Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten viert kerst met dak- en thuislozen

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten viert kerst met dak- en thuislozen

Op 20 december a.s. bezoekt de staatssecretaris van VWS mevrouw Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner het kerstfeest in de dagopvang voor dak- en thuislozen van het Leger des Heils in Den Haag. Samen met de (tijdelijke) bewoners en de medewerkers van de opvang viert ze behalve kerst ook een nieuwe mijlpaal van de succesvolle aanpak van dakloosheid in Nederland.

Deze mijlpaal betreft de afronding van de eerste fase Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang .Vier jaar geleden lanceerde de toenmalige staatssecretaris Clemence Ross-van Dorp samen met Gerrit Zalm en de wethouders van de G4 dit plan op dezelfde plek bij het Leger des Heils in Den Haag. Deze aanpak heeft er in de periode 2006-2010 toe geleid dat 10.000 dak-/thuislozen een persoonlijk hulpaanbod kregen en er daardoor minder mensen op straat verblijven. Inmiddels is er een plan voor de tweede fase opgesteld voor de periode 2011-2014.

In de buurt

Het Leger des Heils ziet voor zichzelf een belangrijk aandeel weggelegd in de realisatie van de doelstellingen van deze tweede fase. Onder andere door het bieden van effectieve zorg-, hulp- en toezichtprogramma's waardoor cliënten zo lang mogelijk zelfstandig in de samenleving kunnen (blijven) functioneren. "Vooral het buurtgericht werken in achterstandsgebieden, maar ook re-integratie- en participatieactiviteiten en het betrekken van vrijwilligers daarbij zijn komende jaren speerpunten bij het Leger des Heils. Er wordt een extra impuls gegeven aan de Bij Bosshardt buurtsteunpunten, Werk voor Iedereen projecten, de Dutch Homeless Cup en het Kunst & Theater programma van het Leger des Heils." aldus luitenant-kolonel Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg.

Achtergrond

Vier jaar geleden besloten het Rijk, de vier grote steden, brancheorganisaties en het Leger des Heils gezamenlijk de dak- en thuisloosheid aan te pakken. Een persoonsgerichte benadering moest ervoor zorgen dat alle dak- en thuislozen passende zorg, huisvesting en een dagbesteding kregen en de overlast en criminaliteit werden teruggedrongen. Deze integrale aanpak bleek succesvol. Circa 10.000 dak- en thuislozen kregen een persoonlijk hulpaanbod en daarmee een beter toekomstperspectief. Ook kwamen er minder mensen op straat terecht. Hierdoor was er minder overlast en nam de veiligheid op straat toe. Tijdens het werkbezoek van de staatssecretaris zal er onder meer gesproken worden over het vervolg van deze aanpak in de vorm van een tweede fase.

Meer informatie zie bijlage.

Downloads

Zie het origineel