Gemeente Soest

Delegatie uit Arnhem bezoekt duiventil Rubenslaan

17 december 2010

Maandagochtend 20 december 2010 bezoekt een delegatie uit Arnhem de duiventil op het dak van de flat de Rubenslaan 1-41. De delegatie uit Arnhem bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Arnhem, een Arnhemse woningcorporatie en een bewonersgroep.

In aanwezigheid van Marleen Drijgers van de landelijke werkgroep Duivenoverlast worden de Arnhemse gasten ontvangen door de vrijwilligers van het wijkbewonersteam in de Eng. Ook wethouder Rosan Coppes (van o.a. wijkgericht werken en dierenwelzijn) en Rob Taal van woningcorporatie Portaal Eemland zullen het bezoek van de Arnhemmers bijwonen.

De duiventil op de Rubenslaan is in 2006 op initiatief van de bewoners van de wijk de Eng geplaatst op het dak van één van de flats van Portaal. De gemeente Soest en Portaal Eemland hebben een financiële bijdrage geleverd, daarnaast kwam er geld uit een rijkssubsidie. Het voeren van de duiven en het onderhoud van de til gebeurt door vrijwilligers. De kosten voor het voer worden betaald uit het wijkbudget.

Door de duiventil is de overlast van (verwilderde) duiven in de wijk enorm teruggelopen. Voorheen zochten zo'n 150 duiven dagelijks een slaapplaats op de balkons van de wijkbewoners. De duiventil is de enige plek in de wijk de Eng waar gevoerd wordt, en daardoor slapen nu dagelijks een kleine 80 duiven in de til. Door het vervangen van de meeste eieren door kalkeieren is de is de populatie duiven nu een stuk kleiner én gezonder. De til is dus een succes.

Toch loopt het voortbestaan van de til nu gevaar: er zijn niet genoeg vrijwilligers om de duiven te voeren, en de til schoon te houden. Belangstellenden voor dit vrijwilligerswerk zijn dan ook zeer welkom. Voor meer informatie of aanmelden kan men terecht bij het wijkbewonersteam (www.soesterengh.nl) of de gemeente (wijkgerichtwerken@soest.nl) of 035 - 6093 628.