Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa legt boete op voor het niet tijdig melden van een concentratie

20-12-2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Sofiprotéol groep en de Bunge groep beboet wegens het niet tijdig melden van een concentratie. De ondernemingen zijn wereldwijd actief in de oliezadensector. De Sofiprotéol groep krijgt een boete van 677.000 euro en de Bunge groep een boete van 1.730.000 euro.

In december 2009 heeft de Bunge groep haar aandelen in Saipol S.A.S, overgedragen aan de Sofiprotéol groep. Door deze transactie verkreeg de Sofiprotéol groep naar de bevinding van de NMa uitsluitende zeggenschap in Saipol S.A.S. Deze transactie vormde een concentratie in de zin van de Mededingingswet. De Sofiprotéol groep heeft in februari 2010 de NMa van de transactie op de hoogte gesteld en deze in april 2010 formeel bij de NMa gemeld. In mei 2010 heeft de NMa de overname goedgekeurd.

Volgens de Mededingingswet is het verboden een concentratie (overname, fusie of joint venture) vanaf een bepaalde omzet te realiseren zonder dat het voornemen daartoe aan de NMa is gemeld. Met dit voorafgaande toezicht wordt voorkomen dat de concurrentie op een markt al wordt beïnvloed voordat de NMa een concentratie heeft kunnen toetsen. De NMa legt een boete op, omdat het niet tijdig melden van een concentratie een ernstige ondermijning van het toezicht vormt.