Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen UR: nr 074, 20 december 2010

http://www.wageningenuniversity.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/P074.htm

Weer miljoenen euro's van Europa voor twee Wageningse onderzoekers

Twee vooraanstaande Wageningse wetenschappers hebben van de European Research Council (ERC) elk circa tweeënhalf miljoen euro ontvangen voor hun uitdagende onderzoeksplannen. Prof. Marten Scheffer ontvangt de subsidie voor zijn onderzoek vroegtijdige signalen die een plotselinge omslag van een systeem aankondigen, zoals bij het klimaat of bij een migraine-aanval. Prof. Martien Cohen Stuart richt zich met de hem toegekende advanced grant op het ontwikkelen van een nieuwe groep macromoleculen, die op een natuurlijke weg worden gemaakt, vergelijkbaar met eiwitten in een levende cel. Ook vorig jaar werd aan twee Wageningse onderzoekers een prestigieuze ERC-subsidie toegekend.

Hoogleraar Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, prof.dr. Marten Scheffer, die in 2009 de Spinoza-premie ontving, concentreert zijn onderzoek rond zgn. kantelpunten: geleidelijk veranderende situaties waarbij een minieme wijziging een plotselinge omslag (het kantelpunt) geeft. Hierbij valt te denken aan tal van situaties, zoals de klimaatopwarming, die bijna onmerkbaar na verloop van tijd plots kan omslaan in een geheel ander klimaatregime. Ook in de hersenwetenschappen of ecologie komen dergelijke geleidelijke veranderende situaties voor die gevoelig zijn voor een omslag. Het onderzoek richt zich op signalen die de nadering van zo'n omslagpunt aankondigen.

Prof. Martien Cohen Stuart, hoogleraar aan het Laboratorium voor Fysische chemie en kolloïdkunde van Wageningen University ontvangt een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar een nieuwe klasse van macromoleculen, zgn. 'biosynthetische polyamiden'. Polyamiden lijken op de kunststof polyamide (zoals nylon), maar de te ontwikkelen groep wordt uit natuurlijke bouwstenen (aminozuren) gemaakt, in een levende cel gemaakt zoals een cel eiwitten maakt.

De nieuwe stoffen hebben eigenschappen die in de geneeskunde en farmacie kunnen worden toegepast. Te denken valt aan een zo eenvoudig mogelijk macromolecuul dat in staat is DNA in te pakken, dat uiteindelijk een nieuwe vorm van vaccins kan opleveren. Ook zijn er mogelijkheden om menselijke cellen te kweken voor transplantatiedoeleinden.

De ERC Advanced Grant is een subsidie voor excellente en innovatieve onderzoeksprojecten die grensverleggend zijn en worden geïnitieerd door gevorderde wetenschappers die leidend zijn in hun vakgebied.