FNV KIEM

Uitkeringsregeling kunstenaars (WWIK) afgeschaft

maandag 20 december 2010

Kunstenaars kunnen vanaf 1 januari geen beroep meer doen op de uitkeringsregeling voor kunstenaars. Het kabinet heeft vrijdag 17 december jl. ingestemd met een voorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD).

De Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) is bedoeld om beginnende kunstenaars een aanvulling op hun inkomen te geven. Binnen een periode van tien jaar kunnen kunstenaars maximaal vier jaar een aanvulling krijgen op hun inkomen als zij met hun artistieke werk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

De maatregel om de WWIK af te schaffen is vastgelegd in het regeerakkoord. Het kabinet wil een eind maken aan de `uitzonderingspositie voor kunstenaars in de sociale zekerheid'. Het vindt het niet gepast dat voor kunstenaars andere regels gelden dan voor andere ondernemers of werknemers.

Afschaffing van de WWIK past in het kabinetsstandpunt dat de sociale zekerheid alleen is bestemd voor mensen die echt niet kunnen werken. Kunstenaars die vanaf 1 januari 2012 niet in slagen voldoende inkomsten te genereren met hun werk, moeten actief op zoek naar ander werk. Ook buiten de kunstsector als het aan het kabinet ligt.