Provincie Noord-Holland

Innovatieve aanpak behoud landschap Texel

17 december 2010 -

Voor agrariërs die met een extra vergoeding het bijzondere landschap van de Hoge Berg op Texel beheren, is op 17 december de Stichting Streekrekening Texel opgericht.

De provincie stelt 1,5 miljoen beschikbaar voor de Streekrekening. Van de rente op dit bedrag worden de vergoedingen voor landschapsbeheer betaald.

Gedeputeerde Bart Heller: "Om het unieke landschap van de Hoge Berg op Texel te behouden is extra steun voor de agrariërs nodig. De Streekrekening biedt daarvoor een voor Noord-Holland nieuwe en innovatieve aanpak. De bijdrage van Noord-Holland is een begin, maar is niet genoeg. Daarom nodig ik andere partijen uit ook een bedrag beschikbaar te stellen voor de Streekrekening. "

Vernieuwende aanpak

Voor Noord-Holland is een streekrekening een nieuwe manier om landschapsbeheer te financieren. De Streekrekening is gekoppeld aan een fonds. Vanuit dit fonds wordt geld uitgekeerd aan boeren voor het beheer van het landschap. De inzet is dat naast de provincie Noord-Holland ook andere partijen geld bijdragen. Het geld blijft hun eigendom maar de Rabobank geeft een bonus van 5% op de rente die daarmee wordt gegenereerd. De bonus wordt in het fonds gestort. Partijen die bijdragen kunnen ook de rente in het fonds laten storten.

Uniek landschap met barrières voor boeren

De Hoge Berg is sinds 1968 landschapsreservaat. Daardoor gelden beperkingen, die het boeren lastiger maakt hun bedrijf uit te oefenen. De Hoge Berg heeft namelijk bijzondere cultuurhistorisch kenmerken, zoals kleinschalige verkaveling, tuunwallen en kolken en boeten. Het landschap is verbonden met de wijze van boeren. Voor deze beperkingen was geen compensatie mogelijk. Doel van de vergoeding is dat de boeren blijven en voor het behoud van dit landschap zorgen.

Verdeling van het geld

Belangrijk criterium voor een agrariër om een beheervergoeding uit het fonds te krijgen, is het bezit van schapen. De agrarische natuurvereniging `De Lieuw' gaat een rol spelen in het beoordelen van aanvragen bij het Streekfonds. Voor de beoordeling is een speciaal beheerpakket omschreven. Naast een Stichtingsbestuur is er een raad van toezicht die verantwoordelijk is voor de onafhankelijke beoordeling van de aanvragen van de beheervergoeding uit het fonds.

Initiatief van de ILG gebiedcommissie

Vorig jaar hebben Provinciale Staten bij motie hebben aangedrongen op een innovatieve aanpak voor het beheer van de Hoge Berg op Texel en daarvoor geld ter beschikking gesteld. De ILG gebiedscommissie Texel heeft het initiatief genomen te zoeken naar een duurzame financiering van het landschap. Gekozen is voor het systeem van de Streekrekening. Hierbij hebben de gemeente Texel, LTO, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, agrarische natuurvereniging De Lieuw, de Recron, VVV Texel en de provincie Noord-Holland samengewerkt. De ILG gebiedscommissie is een adviescommissie van de provincie.

Natuur en landschap Texel

De provincie wil het landschap en de natuur van Texel versterken. Daarbij wordt rekening gehouden met de belangen van de agrarische en de recreatieve sector. Recreatie is belangrijk voor Texel. Bezoekers komen o.a. vanwege de rust, het landschap en de natuur.

Door de ILG gebiedscommissie is een herijking van de geplande natuurgebieden op Texel vastgesteld, waarvan ook de agrarische sector profiteert. In dat verband zet gedeputeerde Heller zich ook in voor de realisatie van het natuurgebied Waal en Burg. "Met de Streekrekening voor de Hoge Berg, de realisatie van Waal en Burg en de herijking van de natuur op Texel slaan we een enorme slag, niet alleen voor de natuur en voor het behoud van het unieke Texelse landschap, maar ook voor de agrariërs en de recreatieve sector", aldus Heller. "Dat dit gebeurt met zo'n breed draagvlak is uniek."

Vanwege het belang van het verbinden van de natuurgebieden `Waal en Burg' en het reservaat `De Bol' geeft de provincie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bovendien ruim EUR 210.000 als bijdrage voor het aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs het Kanaal 't Noorden. Door de natuurvriendelijke oevers wordt de waterkwaliteit beter, ontstaat meer ruimte voor de opvang van regenwater en neemt de kans op wateroverlast af. Ook zal de overlevingskans van bijzondere dieren toenemen doordat met de oevers een natuurverbinding ontstaat tussen de natuurgebieden. Het gebied wordt voor recreanten toegankelijk gemaakt met een wandelpad dat voor een deel langs het kanaal komt te liggen.

---