Mbo-studenten zijn steeds positiever over het leren in het leerbedrijf

20/12/2010 10:44

Colo, Samenwerkende Kenniscentra voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven

Jongeren in het mbo zijn positief over hun leerbedrijf en leerplaats. Studenten zijn vooral tevreden over de begeleiding van het leerbedrijf en over wat wordt geleerd op de leerplaats. Sinds een eerste meting in 2001 door de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) vertoont de tevredenheid van mbo-studenten over hun stage of leerbaan een stijgende lijn. Deze conclusie trekt de Colo Barometer van december 2010 uit de JOB monitor. "We zijn blij met de uitkomsten en hopen dat de kenniscentra deze trend voortzetten. JOB daagt de kenniscentra uit om aan de slag te gaan met de verbeterpunten," aldus Luuk Visser, voorzitter JOB.

De Job Monitor 2010

Eens in de twee jaar doet JOB een onderzoek naar wat mbo-studenten vinden van hun opleiding op school en in hun leerbedrijf. Maar liefst 146.533 studenten van 61 mbo-instellingen gaven daarover in 2010 hun mening. Net als bij de vorige meting van JOB, geven studenten dit jaar de hoogste waardering aan het voldoende leren in het leerbedrijf: 78 procent van de stagairs en maar liefst 81 procent van de studenten met een leerbaan is hier tevreden over.

Grote tevredenheid over begeleiding en wat wordt geleerd

Studenten zijn steeds positiever over de begeleiding van het leerbedrijf. In 2005 was nog 59 procent van de studenten tevreden over de begeleiding tijdens de stage, in 2010 is dat 72 procent. Ook over de begeleiding in een leerbaan zijn studenten meer tevreden: in 2010 is 73 procent tevreden over de begeleiding tijdens de leerbaan, in 2005 was dat 64 procent. Ter vergelijking, opvallend is dat slechts 44 procent van de stagairs tevreden is over de begeleiding die de school hen tijdens hun stage biedt.

Studenten zijn dus over het algemeen steeds meer tevreden over hun leerbaan (67 procent) dan over hun stage (61 procent). In 2008 was nog 61 procent tevreden over de leerbaan, tegenover 58 procent over de eigen stage. Voor de kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven die verantwoordelijk zijn voor de erkenning en begeleiding van leerbedrijven, ligt er dus de grote uitdaging om met een teruglopend budget door middel van extra inspanning de komende jaren deze trend vast te houden.





http://www.colo.nl