Groen!

Nucleaire rente: âNiet de CREG, wel de minister is het probleemâ

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 20 december 2010 in "Klimaat en energie"

In een brief aan de Commissie Bedrijfsleven bevestigt de CREG dat de kernexploitanten meer kunnen bijdragen voor hun winsten op de afgeschreven centrales, zoals Groen! en Ecolo dat vragen. Bij de bespreking van de wet diverse bepalingen verleden week trok Energieminister Paul Magnette de CREG-studies daarover nog in twijfel. âOnbegrijpelijk. Niet de energieregulator is het probleem, wel de minister die maar blijft weigeren om de onrechtmatige winsten van de kernproducenten via de afgeschreven centrales echt af te romenâ, menen Kamerleden Kristof Calvo (Groen!) en Olivier Deleuze (Ecolo).

Ook voor 2010 zouden de kernexploitanten slechts 250 miljoen moeten bijdragen, althans dat is het voorstel van de regering in lopende zaken. Groen! en Ecolo vinden dat bedrag al geruime tijd te laag, zeker in de huidige budgettaire context waar we op zoek zijn naar meer dan 20 miljard. De bijdrage wordt opnieuw geregeld via de wet diverse bepalingen, die deze week wordt besproken in de Kamer. "Het is al de derde keer dat er voor de bijdrage wordt gewerkt via de wet diverse bepalingen, een samenraapsel van artikels over de meest uiteenlopende onderwerpen. De minister roept de regering van lopende zaken in als excuus om geen grotere bijdrage te vragen. Er had echter al lang een transparante, structurele heffing op de nucleaire rente moeten zijn", meent Groen!-Kamerlid Kristof Calvo. Via een amendement op de wet diverse bepalingen stellen Calvo en Deleuze voor om de bijdrage te verhogen tot 1,5 miljard. "In de brief schat de CREG de onrechtmatige winsten van Electrabel en SPE-Luminus dankzij de afgeschreven kerncentrales immers op 2,07 à 2,28 miljard. Daarvan slechts 250 miljoen innen is dus echt onvoldoende", legt Ecolo-fractieleider Olivier Deleuze uit.
Bij de bespreking van het amendement verleden week in commissie trok minister van Energie Paul Magnette (PS) de schattingen van de CREG echter in twijfel. Volgens Calvo en Deleuze vergist Magnette zich van vijand. "In plaats van de energieregulator in diskrediet te brengen zou Magnette beter wat assertiever zijn in de onderhandelingen met Electrabel en SPE-Luminus. De consument en de KMO's zouden er wel bij varen", besluiten de groene Kamerleden.