Gemeente Enschede

Enschede zet in op een rustige jaarwisseling

Voorlichting, maatregelen, controles en handhaving

Ook dit jaar zet Enschede in op een ordelijk verloop van de jaarwisseling, zodat iedere inwoner veilig en feestelijk het nieuwe jaar in kan gaan. In samenwerking met politie, brandweer, gemeente en andere instanties wordt de komende weken een aantal maatregelen getroffen met als doel overtredingen terug te dringen, schades te voorkomen en de veiligheid te bevorderen.

Preventief
Begin december is een start gemaakt met voorlichting voor scholen. Tijdens een speciaal aftrapmoment werd kinderen door professionals van HALT, politie, brandweer en GGD, geleerd om zelf vuurwerklessen aan hun klasgenoten te geven. Daarnaast verzorgt HALT voorlichting op het voortgezet onderwijs.
De vroege vuurwerkoverlast (oktober t/m 28 december) wordt meegenomen in de reguliere politiediensten. Zoveel mogelijk vuurwerkoverlast wordt afgehandeld d.m.v. een HALT verwijzing. Naast het reguliere toezicht van de politie wordt toezicht ingezet door stadstoezicht en de milieupolitie. De Enschedese brandweer vraagt gedurende de feestdagen extra aandacht voor brandveiligheid. Zo staan op de website van de brandweer handige tips (www.brandweerenschede.nl). Daarnaast vinden de reguliere horecacontroles plaats, waarbij er naast de gebruikelijke aandachtspunten ook aandacht is voor aankleding en kerstversiering. Wanneer onveilige kerstversiering wordt aangetroffen dient de ondernemer deze direct te verwijderen.

Focus handhaving gericht op `Hotspots' en `hotshots' De `hotspots' voor Enschede zijn in kaart gebracht en op basis daarvan zal toezicht en handhaving gericht op de betreffende locaties worden ingezet.
Er wordt dit jaar geinvesteerd in het vastleggen van `hotshots' oftewel overlastgevende personen die recidive plegen, zodat eventueel volgend jaar bestuursrechtelijke maatregelen getroffen kunnen worden. Denk hierbij aan overtredingen op gebied van carbid, illegaal vuurwerk, vroegtijdig afsteken van vuurwerk. De personen die het betreft zijn op de hoogte van het feit dat er extra op hen wordt gelet. Door de wijkagent zal een bezoek worden gebracht aan betrokkenen of jongeren waarvan verwacht wordt dat zij problemen kunnen gaan veroorzaken tijdens de jaarwisseling om hen te wijzen op de gevolgen.

Evenals vorig jaar wordt ook dit jaar in Enschede Zuid (de Helmerhoek) Noaberzorg georganiseerd. Het noaberzorproject is een initiateif van burgers in de Helmerhoek. Zij houden vaker dan nu het geval is hun oren en ogen open. Vaker een rondje lopen in de wijk, letten op kwetsbare plekken en aandacht hebben voor zaken die niet door de beugel kunnen. Vandalisme of brandgevoelige objecten zullen door stadsdeelbeheer verwijderd of afgeschermd worden. Twente Milieu zal containers tijdelijk afsluiten en daar waar nodig verwijderen.

De regels voor vuurwerk
Vuurwerk mag worden afgestoken op 31 december vanaf 10.00 's ochtends tot 02.00 uur in de nacht van 1 januari.
Buiten de bebouwde kom is het toegestaan op oudejaarsdag tussen 10.00 en 24.00 uur en op nieuwjaarsdag tussen 00.00 en 02.00 uur carbid te schieten met een bus van niet meer dan 50 liter. Daarvoor is wel schriftelijke toestemming van de eigenaar van het terrein vereist. Specifieke aandacht zal er dit jaar zijn voor de handhaving met betrekking tot carbidschieten. Wanneer op 31 december materiaal aangetroffen wordt om met groot carbid te schieten (>50 liter, dus groter dan een melkbus) dan wordt contact opgenomen met stadsdeelbeheer om het materiaal te verwijderen.

Overlast melden
Meldingen van vuurwerkoverlast door overtredingen, brandstichting, vernielingen etc. kunnen worden doorgegeven aan het reguliere telefoonnummer van de politie via 0900 - 8844.
Zwaardere overtredingen zoals het illegaal bezit van vuurwerk kan anoniem gemeld worden via het nummer 0800 - 7000. Serieuze meldingen die hier binnenkomen worden - zonder informatie over de herkomst van de melding - doorgespeeld naar de politie Twente.