Stichting Wakker Dier

Jort Kelder met Wakker Dier in actie tegen rechtse hobby foie gras eten

(20 december 2010)
Vandaag start Wakker Dier samen met Jort Kelder een nieuwe radiocampagne tegen het eten van foie gras. In de spot roept Kelder op om te stoppen met de "rechtse hobby" foie gras eten. De term is een knipoog naar het feit dat het dieronvriendelijke product bijna alleen nog maar gegeten wordt in een kleine groep duurdere restaurants. Met name bij kerstmenu's verschijnt het product op de kaart. De radiospot is bovendien een oproep voor een bewuster kerstdiner. Jort Kelder: "Het is verre van chique om je met kerst vol te vreten met dierenleed. En zeker niet met levers van gedwangvoederde eenden en ganzen." De radiospot wordt met kerst en de dagen voor kerst uitgezonden op onder andere de radiozenders 1, 2, 4, Classic FM en BNR Nieuwsradio.

De radiospot van Jort Kelder: "Landgenoten! Tot u spreekt Jort Kelder. Ik ben dol op rechtse hobby's! Maar ééntje moet nu echt stoppen: foie gras eten. Ofwel, het onder dwang vetmesten van eenden en ganzen. Houd het een beetje netjes deze kerst! Eet geen dierenleed...en zeker geen foie gras. Meer weten? Kijk op wakkerdier.nl"

Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd. Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot zes à tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het eind amper meer kunnen lopen1. Deze productiemethode is zo dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is. In 2006 verkozen Nederlanders foie gras tot het meest foute kerstgerecht, bleek uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier.

Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.

Bronnen:

1 Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (SCAHAW), 1998, "Welfare Aspects of the production of foie gras in ducks and geese"