Goed voornemen: speel met VerbeterUwHuis.nl

20/12/2010 11:53

Milieu Centraal

Utrecht 20 december 2010 - Het goede voornemen om uw woning in 2011 te verbeteren is een makkie, zeggen voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en AgentschapNL. Op de nieuwe website VerbeterUwHuis.nl zien huiseigenaren wat een energiezuinig huis oplevert. "Speel met het plaatsen van zonnepanelen, doe of u dubbel glas neemt en stop isolatie onder de vloer vanachter uw computer", zegt directeur Vera Dalm van Milieu Centraal.

VerbeterUwHuis.nl is gebaseerd op een rekensite voor professionals die door Milieu Centraal en AgentschapNL is aangepast voor particuliere woningeigenaren.

Energie besparen is aantrekkelijk, omdat het elke maand de woonlasten verlaagt. Bovendien neemt het comfort van een woning toe en kan de marktwaarde stijgen. "De vraag is hoe hoog de investering is en ook of die verbeteringen wel zichtbaar zijn in een beter energielabel wonen", zegt Dalm. "Dat laat de site dus zien."

VerbeterUwHuis.nl neemt huiseigenaren met hulp van zes vragen aan de hand mee. Na het invullen van het bouwjaar, het type woning, het aantal bewoners en de oppervlakte, is een redelijke inschatting te maken van de meest lucratieve verbetermogelijkheden. "Achter de site zit een database met gegevens van twee miljoen berekeningen op basis van voorbeeldwoningen", zegt manager Hans van Eck van AgentschapNL. "De inschattingen van de site over de eigen woning geven een goede benadering van de energiezuinigheid zonder een onderzoek ter plaatse."

Wie bijvoorbeeld zijn dak al heeft geïsoleerd, kan dat op de site aanvullen voor een nog betere inschatting. Van Eck: "Daarna begint het spelen: met welke maatregel bespaar ik het meest: is dat dubbel glas of gevelisolatie? Huiseigenaren kunnen zich ook richten op de vraag hoe ze van een slecht energielabel, zoals F of E, naar een uitstekende A-label woning komen. De site doet zelfs suggesties."

Het resultaat is een gedetailleerd rapport op het scherm, dat ook is te printen of te mailen. Via het rapport is met één muisklik in contact te komen met Meer Met Minder-aanbieders. Dit zijn ruim 1.100 bedrijven door heel Nederland, die het volledige traject van energiebesparing in huis uit handen kunnen nemen. Van een Maatwerkadvies tot en met de uitvoering van de maatregelen en hulp bij het aanvragen van subsidies.

VerbeterUwHuis geeft de consument bovendien inzicht in landelijke en plaatselijke subsidiemogelijkheden die een investering aantrekkelijker maken. Een gebruiker hoeft bij de vragen alleen de eigen woonplaats in te vullen om dit overzicht te krijgen. Een testpanel van woningeigenaren is enthousiast over de site. "Ze zeggen dat het voelt als een vergelijkingssite voor een product of een dienst", zegt directeur Dalm. "Deze sites zijn erg populair, want mensen willen geïnformeerd kopen."





http://www.milieucentraal.nl