Provincie Utrecht

Stand van zaken bouw faunapassage N225 in Doorn

Eind november 2010 is aannemer Oranjewoud gestart met de bouw van een faunapassage (tunnel) onder de provinciale weg N225 tussen Driebergen en Doorn in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden aan de tunnel liggen nu stil vanwege het weer.

De faunapassage komt ter hoogte van de Shell express benzinestation in Doorn. De werkzaamheden worden hervat zodra de weersomstandigheden dit toestaan. Het streven is om de faunapassage eind februari 2011 af te hebben, maar dit is afhankelijk van het weer.

Verkeersmaatregelen
Bij hervatting van de werkzaamheden, is het noodzakelijk om een aantal verkeersmaatregelen te nemen om het werk veilig te kunnen uitvoeren. Fietsers krijgen een bypass en voor auto's komt er een rijstrookafzetting met tijdelijke verkeerslichten. Op die manier wordt het verkeer om en om langs het werk geleid waarbij een snelheidsbeperking van 50 km/uur zal gelden. De Shellpomp in Doorn blijft vanaf één kant bereikbaar. Op het terrein van de pomp zal tijdelijk éénrichtingsverkeer worden ingesteld. Zodra de datum van de hervatting van het werk bekend is, communiceren wij daarover.

Achtergrondinformatie
De faunapassage maakt deel uit van een natuurzone waar de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht samen aan werken. De gemeente zorgt, samen met de aangerenzende bedrijven, voor de ecologische inrichting van de omgeving richting Park Grimborn. De provincie zorgt voor de aanleg van de passage.

De faunapassage maakt deel uit van het ontsnipperingsprogramma van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De passage past daarmee in het netwerk van al gerealiseerde grote en kleinere faunapassages. Het doel van de passages is om de barrièrewerking van wegen tegen te gaan en een veilige oversteek te creëren voor dieren. Hierdoor wordt ook hun leefgebied groter waardoor aantal en diversiteit in stand kunnen blijven.

De faunapassage krijgt een flinke doorsnede, zodat verschillende diersoorten er gebruik van kunnen maken. Te denken valt aan dassen, hazen, konijnen en amfibieën. De tunnel bestaat uit een vierkante bak van beton van 75x75 cm. In de bermen komen rasters en schuine toelopen om dieren naar de openingen te sturen. De provincie Utrecht gaat het gebruik van de passage de komende jaren inventariseren.

Nadere informatie
Voor nadere informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met:
T (030) 258 38 88 (infonummer wegwerkzaamheden provincie Utrecht) E wegwerkzaamheden@provincie-utrecht.nl