Provincie Noord-Holland

Scholen uit Amsterdam en Hoorn winnen Onderwijsprijs Noord-Holland

16 december 2010 -

Talentenschool Laterna Magica uit Amsterdam wint de Onderwijsprijs Noord-Holland in de categorie Basisonderwijs. Scholengemeenschap Tabor uit Hoorn is de winnaar in de categorie Voortgezet Onderwijs.

Dat maakte de jury bij monde van gedeputeerde Rob Meerhof donderdagmiddag in het Teylers Museum te Haarlem bekend. Met het winnen van deze tweejaarlijkse Onderwijsprijs dingen de scholen mee naar de Nationale Onderwijsprijs, die in maart 2011 wordt uitgereikt.

Toon je organisatietalent!
Laterna Magica biedt in het eigen evenementenleerbureau "Toon je organisatietalent!" een stageomgeving voor studenten van het HBO, voortgezet onderwijs en eigen bovenbouwleerlingen. Het leerbureau organiseert allerlei activiteiten. "Een bijzonder en buitengewoon origineel project", aldus de jury. Laterna Magica ontlast het eigen team, krijgt een schat aan basiskennis en heeft bovendien voor de eigen school de beste krachten voor het uitkiezen. En laten we het belangrijkste niet vergeten: het leerbureau werkt zeer inspirerend naar de eigen leerlingen van de school. Bovenbouwkinderen lopen stage bij het bureau en leren zo in een echte werkomgeving de eerste kneepjes van het (organisatie)vak.

De nieuwe apartheid
Tabor heeft naar eigen idee een musical laten schrijven over de gevaren en de gevolgen van toenemende segregatie in ons land onder de noemer `de nieuwe apartheid'. De musical is geïnspireerd op het leven en werk van Nelson Mandela. Daarom heeft de school in dit project samengewerkt met een Zuid-Afrikaanse school uit Kwazulu Natal. In eigen beheer is een lesboek over Zuid-Afrika ontwikkeld dat gratis aan alle 4150 leerlingen is uitgereikt en van waaruit de docenten met de leerlingen hebben gewerkt ter voorbereiding op de voorstellingen. De voorstelling is in totaal 12 keer uitgevoerd, in Nederland en Zuid-Afrika. In totaal hebben ruim 10.000 mensen de musical `In de ban van de regenboog' gezien. De jury: "De Onderwijsprijs Noord-Holland levert een schat aan mooie onderwijsprojecten op. Ook binnen die rijkdom aan schoolactiviteiten komt er soms een inzending binnen die een jury met stomheid slaat. Dit is er zo een. Wat vooral opvalt is de koppeling van kwaliteit aan uitstraling."

De winnaars kregen naast een trofee ook een geldbedrag van EUR 750,-. Gedeputeerde Meerhof maakte tijdens de uitreiking bekend dat ook de Zuid-Afrikaanse school uit Kwazulu Natal beloond zal worden met een eerste prijs.

Tweede en derde prijs
In het primair onderwijs was de tweede prijs voor de Zevensprong uit Beverwijk en werd de derde prijs in de wacht gesleept door De Beekvliet uit Velserbroek. De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs ging naar Trias VMBO uit Krommenie. De derde prijs ten slotte was voor Praktijkschool Westfriesland uit Grootebroek.

Over de onderwijsprijs
De Nationale Onderwijsprijs, een initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP), is ingesteld om de creativiteit en inventiviteit in het onderwijs voor het voetlicht te brengen. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1993.

---