Gemeente Amsterdam



---

Ouderen en studenten wonen samen

20 december 2010
-
Dienst Wonen, Zorg en Samenleven

Zij is weduwe en woont alleen. Hij is student en zoekt naar een betaalbare kamer. Sinds enkele maanden wonen ze nu samen. Stichting SOlink koppelde hen aan elkaar. Eenzaamheid bij senioren en kamertekorten bij studenten wil zij hiermee oplossen. Ook de gemeente Amsterdam steunt nu dit landelijke initiatief met een subsidie van EUR 30.000,=.

Stichting SOlink staat voor Studenten-Ouderen-link en is op 1 januari 2010 gestart om ouderen die alleen zijn te `linken' aan de woningnood onder studenten. Tot nu toe hebben 300 studenten en 100 senioren zich ingeschreven via de website van de Stichting die in het hele land actief is.

Brian van der Graaf, projectleider bij Stichting SOlink : "Tot nu toe hebben wij 13 matches kunnen maken. Dat is misschien nog niet zo veel maar we kijken goed of kandidaten echt bij elkaar passen. Als een student bv. rookt en de oudere wil dat niet gaat de match niet door. Ieder koppel dat samenwoont wordt regelmatig door een consulent van ons bezocht. Met de subsidie die we van de gemeente Amsterdam krijgen willen we een consulente aanstellen die zich specifiek met de regio Amsterdam gaat bezighouden. Voor 2011 verwachten we zo'n 50 matches te kunnen maken in deze regio waar de woningnood hoog is".

"Sinds 7 jaar ben ik weduwe en woon ik alleen. Overdag heb ik wel mijn bezigheden, zo ga ik regelmatig naar het zwembad of bridgen bij de bridgevereniging. Alleen als ik dan s `avonds thuis in het donker thuiskom is er niemand waar ik eens even een praatje mee kan maken. Na 7 jaar alleen te zijn geeft dat een ontzettend naar en vervelend gevoel. Ik heb nu inmiddels 3 maanden een student bij mij thuis, wat weer voor leven in huis heeft gezorgd. Zo nu en dan eten we ook s `avonds samen en het allerleukste is dat de student voor hetzelfde vak leert als ik vroeger heb uitgeoefend, namelijk lerares!" - oudere Els Beeksma, Utrecht.

Voorwaarden

Ouderen moeten aan bepaalde criteria voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een inwonende student. Ze mogen niet in een vervuild huis wonen en worden geacht overdag nog activiteiten te ondernemen. Om de belangen van zowel de oudere als de student optimaal te kunnen behartigen huurt Stichting SOlink de kamer van de oudere en stelt deze vervolgens in bruikleen aan de student. De student betaalt een vergoeding van gemiddeld EUR 300, = per maand.

Consulent

Op het moment dat een match is gemaakt houden de werkzaamheden van Stichting SOlink niet op. Gedurende het gehele verblijf van de student op kamer bij de oudere houdt de consulent een vinger aan de pols. De consulent bezoekt de oudere en student regelmatig samen en bekijkt of alles naar wens verloopt en stuurt waar nodig bij.