Rijksvoorlichtingsdienst

Wetswijzigingen ministerie Infrastructuur en Milieu per 1 januari 2011

Per 1 januari 2011 wijzigen enkele regels van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zo start 1 januari een proef met het verlagen van de minimumleeftijd buschauffeurs. Daarnaast wijzigt de milieunorm voor scheepsmotoren en zijn bijzondere bromfietsen verplicht de kentekenplaat te vervangen door een verzekeringsplaat. Het volledige overzicht van de wijzigingen staat in de bijlage.

Minimumleeftijd buschauffeurs omlaag
Bij wijze van proef geldt onder strikte voorwaarden per 1 januari 2011 een lagere minimumleeftijd - 18 in plaats van 21 jaar - voor buschauffeurs gezien de sterke vergrijzing onder buschauffeurs. Hiermee wil het ministerie IenM jonge mensen stimuleren om voor het beroep van buschauffeur te kiezen. Vanaf 1 januari 2011 kan een jongere van 17 jaar de opleiding tot buschauffeur volgen. De minimumleeftijd voor chauffeurs op touringcars die in heel Nederland rijden, gaat van 21 naar 20 jaar. Na 3 jaar vindt een evaluatie plaats.

Strengere milieunormen voor scheepsmotoren
Met ingang van het nieuwe jaar gelden strengere milieunormen voor de motoren van nieuwe zeeschepen. Met deze regeling leveren ook zeeschepen een bijdrage aan het terugdringen van de luchtverontreiniging in ons land. Zonder maatregelen zou de bijdrage van zeeschepen aan de totale concentratie van stikstofoxiden in Nederlandse lucht toenemen van 8% nu tot ongeveer 17 % in 2020. Het aanscherpen van de milieunormen is één van de maatregelen uit de Beleidsbrief Zeevaart van april 2008.

Verzekeringsplaat vervangt kentekenplaat bijzondere bromfietsen Bepaalde bijzondere bromfietsen, zoals Segways, moeten per 1 januari a.s. verplicht voorzien zijn van een verzekeringsplaat in plaats van een kentekenplaat. Voor deze groep verkeersdeelnemers gelden dan dezelfde verkeersregels als voor snorfietsers, zoals een uitzondering op de helmplicht, een maximumsnelheid van 25 km/uur en het gebruik maken van het (brom)fietspad. Kentekenplaathouders hebben nog een jaar de tijd om de plaat te vervangen.