Gemeente Eemsmond


Nieuw veiligheidsprotocol windmolens Eemsmond primeur voor Nederland



Al enkele jaren levert vallend ijs van de windmolens in de Eemshaven 's winters gevaarlijke situaties op. De gemeente Eemsmond heeft daarom TNO Delft onderzoek laten doen naar specifiek deze veiligheidsaspecten. Op basis van het TNO-onderzoek hebben de windmolenexploitanten een nieuw veiligheidsprotocol opgesteld. Vrijdag 17 december kreeg burgemeester Marijke van Beek het protocol overhandigd. Het is nu aan het college van B en W om te besluiten tot een proefperiode op basis van dit protocol.

Burgemeester Van Beek is bijzonder ingenomen met het protocol: "Het gaat om een noviteit: nergens in Nederland bestaat nog een dergelijk veiligheidsprotocol. Als het college instemt met de proefperiode, is dit het resultaat van een uitstekende publiek-private samenwerking, waarin economische belangen en het handhaven van de openbare orde op een zo optimaal mogelijke wijze met elkaar verenigd zijn."

Achtergrond

In de afgelopen jaren zijn de windmolens in het Eemshavengebied vervangen. Momenteel staan er op de verschillende locaties 88 windmolens met een ashoogte van 100 meter. Bij dergelijke hoge molens kan het voorkomen dat er 's winters ijs ontstaat op de wieken. Zodra het dooit, valt het ijs er weer af. Maar dat kan ook gebeuren als de wieken draaien. Dit vallende ijs levert gevaarlijke situaties op. In de Milieuvergunningen is daarom geregeld dat de exploitanten moeten beschikken over een veiligheidsprotocol waarin precies beschreven staat hoe zij in deze omstandigheden handelen.

De exploitanten hebben de molens uitgerust met een ijsdetectiesysteem dat ervoor zorgt dat de molens automatisch stilgezet worden zodra er ijs wordt gevormd. Het stilzetten van de molens heeft gevolgen voor de opwekking van energie. De molen levert geen stroom en geen geld op. De exploitanten hebben de gemeente daarom gevraagd om het ijs, onder voorwaarden en toezicht, van de wieken te mogen draaien. Voordat het college van Eemsmond een besluit wilde nemen over het 'gecontroleerd afdraaien van ijs', heeft het TNO Delft opdracht voor het onderzoek gegeven. De exploitanten van de windmolens in het Eemshavengebied hebben een deel van het onderzoek gefinancierd.