Ministerie van Defensie

December drukste maand voor C-17's

20 december 2010, 14.15 uur

C-17 Globemaster III van het Strategic Airlift Capability (SAC)-programma. (Foto: Defensie) December 2010 wordt de drukste maand tot nu toe voor de Heavy Airlift Wing (HAW) van het Strategic Airlift Capability-programma op de vliegbasis Papa in Hongarije. Voor het eind van de maand hebben de 3 C-17-vrachtvliegtuigen naar verwachting 378 uur gevlogen.

"Zo intensief vliegen is niet gebruikelijk", stelt de commandant van de Command en Control Branch, luitenant-kolonel Tom-Ivar Punsvik van de Noorse luchtmacht. "Dit kunnen we ook niet elke maand op reguliere basis doen. Het lukt nu, omdat we nauw zijn betrokken bij de terugtrekking van de Nederlandse eenheden uit Afghanistan."

De HAW heeft een druk jaar achter de rug met veel missies. Daarnaast heeft de HAW dit jaar als extraatje hulpvluchten uitgevoerd na de aardbeving in Haïti en de overstromingen in Pakistan. De HAW heeft ook Polen bijgestaan met het terugvliegen van de slachtoffers van de vliegramp bij Smolensk in Rusland."

Samenwerkingsverband

Op 7 december werd al een mijlpaal bereikt en kon het drieduizendste vlieguur voor de 3 toestellen worden geklokt. "Het grote aantal vlieguren geeft aan dat de HAW een volledig operationele eenheid is geworden", aldus de commandant van de eenheid, kolonel John Zazworksy van de US Air Force.

Nederland neemt aan de HAW deel, samen met Bulgarije, Estland, Hongarije, Litouwen, Noorwegen, Polen, Slovenië, Roemenië, de Verenigde Staten, Finland en Zweden. Commandant Zazworksy omschreef het samenwerkingsverband al eens als 'luchttransport uitvoeren op de meest efficiënte manier voor de deelnemende landen'. Het project is 3 jaar geleden gelanceerd om tegemoet te komen aan de grote behoefte binnen de NAVO en de EU aan dit type luchttransport.