Gemeente Lelystad

Lelystadse aanvraag voor cultuursubsidie gehonoreerd

Maandag 20 december 2010

Lelystad is er - als enige gemeente in Flevoland - in geslaagd om subsidie te krijgen van het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Centrum voor Kunst en Cultuur De Kubus Lelystad heeft de grote landelijke subsidie gekregen voor het innovatieve project 'Fraai Lawaai'.

Coöperatief leren

'Fraai Lawaai' leert kinderen op de basisschool in Lelystad muziek maken vanuit het concept Coöperatief Leren. Dat betekent samen ervarend musiceren en componeren met echte instrumenten. Op een manier waarbij hart, hoofd en lichaam wordt ingezet. Goed voor het zelfvertrouwen, sociale samenhang, respect en het inzetten van sociale competenties.

Muziek in ieder Kind

De Kubus krijgt de subsidie van EUR 329.000 voor drie schooljaren in het kader van `Muziek in ieder Kind'. In de laatste ronde werden 24 aanvragen van verschillende steden beoordeeld en daarvan zijn er slechts zes gehonoreerd, waaronder als kleinere gemeenten Lelystad en Rijswijk en verder de grote steden.

Unieke methode

In samenwerking met de scholen, Codarts Conservatorium Rotterdam en het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum stelt De Kubus het kind centraal, in alle groepen van zijn of haar schoolloopbaan. Samen met de scholen en brede scholen Horizon en Driestromenland (en op termijn nog een derde school) ontwikkelen docenten van De Kubus een unieke methode muziek, die zich onderscheidt van hetgeen op andere plekken in Nederland gebeurt binnen het onderwijs. Het is een kans daadwerkelijk muziek onder schooltijd en naschools te verbinden. Ook ouders en de wijkbewoners spelen hierin een actieve rol. Het resultaat is in vanaf 2012 in heel Nederland te gebruiken.
Ja